Fiľakovo bude mať nové partnerské mesto

filakovo-filakovsky-hradFIĽAKOVO – Fiľakovo bude mať nové partnerské mesto. Ako rozhodli mestskí poslanci na svojom ostatnom decembrovom zasadnutí, stane sa ním maďarské mesto Szigethalom, ležiace v blízkosti Budapešti.

Podľa slov primátora Attilu Agócsa chce samospráva sieť partnerských miest naďalej rozširovať. „Mojím zámerom bolo nesústrediť sa len na maďarské mestá, ale sieť partnerov viac diverzifikovať. Vedenie mesta Szigethalom však prejavilo záujem a tak sme súhlasili,“ vysvetlil primátor.

Fiľakovo malo doteraz tri partnerské mestá – Salgótarján, Szécsény a Bátonyterenye. „Všetky ležia v župe Nógrád neďaleko našich hraníc. Naša spolupráca s týmito mestami sa zakladá na historických vzťahoch a zameriava sa skôr na projekty a spoločné ciele,“ povedal Agócs s tým, že nakoľko ležia blízko Fiľakova, oficiálne delegácie či návštevy z mesta k nim chodievali len sporadicky. „Funguje to bežne tak, že prídeme na dve-tri hodinky, vyriešime čo treba a ideme domov,“ dodal.

Spolupráca s mestom Szigethalom má byť podľa neho odlišná. „Ešte v lete sme k nim zavítali a predostreli nám predstavu o spolupráci. Ukázali to na príklade ich partnerstva s Poliakmi,“ informoval primátor, podľa ktorého sa toto partnerstvo má zakladať na spolupráci škôl, výmenných pobytoch študentov a športovcov, organizovaní spoločných táborov a súťaží, či účasti na kultúrnych podujatiach.

Spolupracovať by mali aj jednotlivé občianske združenia a organizácie zamerané na šport a cestovný ruch. „Toto je niečo, čo nám doteraz chýbalo. Myšlienkou sú spoločné aktivity, ktoré s ostatnými partnermi nemáme,“ priblížil Agócs s tým, že rámcovú zmluvu o spoluprácu už schválili zastupiteľstvá v oboch mestách. Partnerstvo sa tak stane oficiálne platným 22. januára 2017, kedy vo Fiľakove počas Dní maďarskej kultúry obaja primátori zmluvu podpíšu.

Zdroj: Jozef Mikuš, tlačový referent mesta Fiľakovo, Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár