HALIČ: Haličský zámok má už novú vyrezávanú barokovú bránu

halicsky-zamok-halic-branaHALIČ – Priečelie Haličského zámku v okrese Lučenec oddnes zdobí nová vyrezávaná baroková brána. Vytvorila ju firma Novota Art z Bratislavy a jej výroba trvala približne pol roka, vrátane víkendov.

„Brána má dve hlavné krídla, strednú bránu pre peších a zasklený nadsvetlík v drevenom ráme. Vysoký rezbársky reliéf má bohatú ornamentiku s motívmi zo stočených akantových listov, z volút, barokových tvarov mušlí a rastlinných úponkov. Aj kované prvky majú barokový štýl a funkčne aj dekoratívne dotvárajú vysokú umeleckú hodnotu diela,“ opísala novú bránu Petra Čížková z Novota Art.

Inšpiráciou pre dotvorenie architektúry v štýle baroka boli podľa jej slov pre tvorcov barokové brány najvýznamnejších palácov na našom území. „Samotný materiál dubu je z ďalekých lesov Chorvátska,“ dodala.

Národná kultúrna pamiatka zámok v Haliči bola pôvodne pevnosťou so šiestimi vežami. Už v 18. storočí došlo k jej prebudovaniu na pohodlný zámok rodu Forgáčovcov. Rozsiahly areál so šesťuholníkovým ústredným dvorom bol s využitím eurofondov z iniciatívy súkromného investora zachránený a obnovený na moderný hotel Galicia Nueva.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár