Na Haličskom zámku pribudne monumentálna vyrezávaná dubová brána

novotovci-brana-halicsky-zamokHALIČ – Monumentálna, ručne vyrezávaná dubová brána s bohatou barokovou výzdobou sa stane novou dominantou priečelia Haličského zámku nad obcou Halič pri Lučenci. Rezbárske dielo s rozmermi 4 x 3,5 metra vytvorili Oľga a Dušan Novotovci z Bratislavy v ateliéri Novota Art. K inštalácii brány na zámku dôjde v dňoch 27. až 28. decembra 2016.

„Brána má dve hlavné krídla, strednú bránu pre peších a zasklený nadsvetlík v drevenom ráme. Vysoký rezbársky reliéf má bohatú ornamentiku s motívmi zo stočených akantových listov, z volút, barokových tvarov mušlí a rastlinných úponkov. Aj kované prvky majú barokový štýl a funkčne aj dekoratívne dotvárajú vysokú umeleckú hodnotu diela,“ opísala novú bránu Petra Čížková z Novota Art.

novotovci-vyroba-brany-halic

Inšpiráciou pre dotvorenie architektúry v štýle baroka boli podľa jej slov pre tvorcov barokové brány najvýznamnejších palácov na našom území. „Samotný materiál dubu je z ďalekých lesov Chorvátska,“ dodala.

halicsky-zamok

Národná kultúrna pamiatka zámok v Haliči bola pôvodne pevnosťou so šiestimi vežami. Už v 18. storočí došlo k jej prebudovaniu na pohodlný zámok rodu Forgáčovcov. Rozsiahly areál so šesťuholníkovým ústredným dvorom bol s využitím eurofondov z iniciatívy súkromného investora zachránený a obnovený na moderný hotel Galicia Nueva.

Zdroj: Petra Čížková, Novota Art

Pridaj komentár