FOTO: Pozrite sa, ako sa počas desiatich rokov rozvíjal Salaš Zbojská

ZBOJSKÁ – Pred desiatimi rokmi to bola len malá chalúpka stratená v horách, dnes je to jeden z najznámejších a najvyhľadávanejších salašov v regióne s viacerými doplnkovými službami. Pozrite si na fotografiách desaťročnú históriu Salaša Zbojská – Zbojníckeho dvora na rozhraní okresov Brezno a Rimavská Sobota.

Rok 2007

Na začiatku stála na Zbojskej len drevenička ako z rozprávky, o ktorej mnohí okoloidúci ani netušili, že je salašom. Nedalo sa tam platiť stravnými lístkami, na prízemí boli len tri stoly a vstup do WC bol zvonka. Už vtedy tam však pripravovali výborné halušky, ktoré sa rýchlo stávali chýrečnými.

salas-zbojska-2007-1

salas-zbojska-2007-2

salas-zbojska-2007-3

salas-zbojska-2007-4

Rok 2008

V nasledujúcom roku na Zbojskej pribudla nová drevená budova, v ktorej dodnes sídli turistické informačné centrum. V lete sa tam predávajú i syrové a mäsové výrobky.

salas-zbojska-2008-1

salas-zbojska-2008-2

Rok 2009

Salaš sa postupom času stával čoraz známejším a navštevovalo ho stále viac ľudí. To si vyžiadalo prvú prístavbu v podobe malého krídla, ktoré rozšírilo hlavne kuchynské priestory.

salas-zbojska-2009

Rok 2011

O dva roky nasledovala ďalšia, tentoraz väčšia prístavba. Výrazne sa rozšírili reštauračné priestory, vznikla letná terasa a v interiéri pribudol i veľký kamenný krb. Zmenil sa aj prístup na WC, vchod už viac nebol na vonkajšej strane.

imag1096

imag1038

imag1601imag1224 imag1203 imag1201 imag1200

Rok 2013

Salašnícky komplex sa postupne rozrastal, pribudli možnosti ubytovania a ďalšie služby. Obľúbeným cieľom prechádzok po výdatných haluškách sa stala socha zbojníka Jakuba Surovca na protiľahlom kopci.

salas-zbojska-2013-1 salas-zbojska-2013-2

Rok 2015

Salaš Zbojská v minulom roku už tvoril celý komplex budov. Navyše, už niekoľko rokov platí, že v sobotu či nedeľu, hlavne ak je pekné počasie, musíte neraz na miesto pri stole čakať:-)

salas-zbojska-2015

Rok 2016

Aj v aktuálnom roku na Zbojskej opäť pribudli nové stavby. Starý „pútač“ z roku 2007, ktorý bol tvorený rozdvojeným kmeňom stromu, už dávnejšie odhnil. Tohto roku ho však nahradila úplne nová drevená brána.

salas-zbojska-2016-1

Zatiaľ poslednou stavbou na Zbojskej je kaplnka spojená s rozhľadňou, ktorá bola postavená neďaleko Surovcovej sochy vďaka prostriedkom zo švajčiarskeho finančného mechanizmu. Niektorým trochu pripomína legendárny mlyn z Perinbaby:-)

salas-zbojska-2016-2 salas-zbojska-2016-3

No a takto vyzerá salaš na Zbojskej dnes. Zabudnúť nesmieme ani na rozľahlú budovu Zbojníckeho salaša, ktorý slúži na organizovanie tradičnej Zabíjačky či rôznych iných väčších akcií.


salas-zbojska-2016-7

salas-zbojska-2016-5

Salaš Zbojská je dôkazom toho, že keď veríte svojmu snu, vytrvalo za ním idete, venujete mu množstvo času a energie a nechýba vám povestný kúsok šťastia, dokážete aj nemožné. Napríklad v našom chudobnom kraji vybudovať prosperujúce reštauračné zariadenie a zavriete tak ústa všetkým pochybovačom a posmievačom, ktorí vám tvrdili, že na takomto mieste nikdy nebude rentabilné.

salas-zbojska-2016-4 salas-zbojska-2016-6

Desať rokov Zbojskej jasne ukazuje, že sa to dá a sme si istí, že sa bude rozvíjať aj naďalej. Ak môžeme majiteľovi pošepkať jeden podnet na zlepšenie, týkal by sa prístupovej cesty, ktorá by si zaslúžila lepší povrch:-)

Foto: Sobotnik.sk

2 Replies to “FOTO: Pozrite sa, ako sa počas desiatich rokov rozvíjal Salaš Zbojská”

  1. Pingback: ZBOJSKÁ: Zbojnícky dvor má pre návštevníkov novú terasu

  2. Pingback: ZBOJSKÁ: Návštevníkov salaša už čoskoro privíta nová krytá terasa

Pridaj komentár