Pozrite si zábavné dopravné značky v okresoch Rimavská Sobota a Lučenec

RIMAVSKÁ SOBOTA/LUČENEC – Dopravné značky sa neraz stávajú terčom vandalov, pričom väčšinou ich len proste poškodia alebo postriekajú bez nejakej konkrétnej myšlienky. V okresoch Rimavská Sobota a Lučenec sa však nachádza niekoľko značiek, na ktorých sa „ľudová tvorivosť“ prejavila nevšedným invenčným spôsobom. Pozrieť si ich môžete v tomto článku.

Našu virtuálnu púť za dopravnými značkami začíname na severe rimavskosobotského okresu, v Hačave, miestnej časti Hnúšte. Táto dedinka je okrem iného známa ako rodisko národovca a kolportéra kníh Mateja Hrebendu, takže si svoje označenie na tabuli „HAČAVA CITY“ plne zaslúži:-)

hacava-city

Druhou zastávkou je Kociha, dedina s nádychom Divokého západu. Svedčí o tom aspoň doplnený nápis na tabuli obce „EL KOCIHA PASO“. Dokreslené písmená síce už dávnejšie niekto zbrúsil a zatrel bielo farbou, ale v noci, keď na značku zasvietia svetlá auta, je celý nápis dobre viditeľný.

el-kociha-paso

V Kocihe ešte chvíľu zostaneme. Keď totiž budete z jednej z jej vedľajších ulíc vychádzať na hlavnú, musíte dať samozrejme prednosť v jazde. Príslušná značka sa však za to na vás pekne usmeje:-)

kociha-umev

V ceste pokračujeme do Vrboviec. Tie sa kedysi tiež pýšili upravenou tabuľou Vrbovce, D. C. Ide o skratku z District od Columbia, teda federálny dištrikt Kolumbia v USA, kde sa nachádza hlavné mesto Washington. Táto skratka sa však už v súčasnosti na vrbovskej tabuli nenachádza.

Ak by ste tam pre to náhodou nevedeli trafiť, pomôže vám hashtag na ich tabuli, teda symbol „#“. Hashtag sa totiž používa na internete na označenie kľúčových slov, aby sme potom nejakú tému, ktorej sa týkajú, vedeli ľahšie vyhľadať. Vo svojom názve ho pred časom začala používať aj politická strana #Sieť, to je však už úplne iný príbeh, navyše s veľmi smutným koncom:-)

vrbovce-hashtag

Prichádzame do okresného mesta Rimavská Sobota. To je tiež označené hashtagom. Pre istotu:-)

rimavska-sobota-hashtag

Ak by sme odbočili na Teplý Vrch a šli ešte kúsok ďalej, narazíme na dedinku Drienčany. Tá je známa ako dlhoročné pôsobisko Pavla Dobšinského a v súčasnosti sa môže pochváliť tradíciou úspešného podujatia Dedina ožíva. Aj na ňom sa návštevník môže presvedčiť o dobrosrdečnosti a pohostinnosti miestnych obyvateľov, ktorí mu na zvlaženie hrdla radi ponúknu aj čosi ostrejšie ako vodu. Neoficiálny názov Drienčany Alk Park teda tejto rázovitej obci právom prináleží:-)

Posledná značka v rimavskosobotskom okrese, na ktorú sa dnes zameriame, je už takmer na jeho konci, za obcou Abovce pri maďarských hraniciach. V tomto prípade však môžeme len hádať, čo nám chce povedať a kam sa nás snaží navigovať, keďže jednotlivé písmená sú rôzne prelepené.

kral-colnica

Podľa počtu písmen a blízkosti hraničného priechodu sa však dá predpokladať, že ukazovala k neďalekej colnici. Prečo ju však správca komunikácie po vstupe SR do schengenského priestoru neodmontoval, alebo prípadne nezatrel celý nápis, zostáva záhadou:-)

Úplne posledná značka sa nachádza na rozhraní okresov Veľký Krtíš a Lučenec a v tomto prípade ide až o umelecké dielko. Neznámy umelec ju totiž prikrášlil podobizňou sovy, vďaka čomu ide o jednoznačne najkrajšiu dopravnú značku v našich regiónoch:-)

okres-lucenec

Na záver len obligátne upozornenie, že Sobotnik.sk nepodporuje takéto pozmeňovanie značiek a ani k nemu nenabáda. Cieľom článku bolo len upozorniť na netradičné grafické úpravy týchto zariadení, z ktorých mnohé sú súčasťou verejného priestoru už celé roky.

Doplnené 5. decembra 2016: Vďaka dvom našim čitateľom pridávame ešte dve zaujímavé dopravné značky. Na prvú upozornil Juraj Rajtók a nachádza sa v Rimavskej Bani, kde by si okoloidúci mali dávať pozor na svine, teda tie štvornohé:-)

Zdroj: Juraj Rajtók
Zdroj: Juraj Rajtók

Druhou fotografiou prispel Ervin Mészáros a je zaujímavá tým, že v krátkom úseku zachytáva až tri dopravné značky, upozorňujúce na zákaz odbočenia vpravo. Pri takomto dôraznom varovaní by podľa nás mal aj Chuck Norris obavy zahnúť tým smerom:-)

dopravna-znacka-zakaz-odpocenia-vpravo
Zdroj: Ervin Mészáros
Foto: Sobotnik.sk, Juraj Rajtár, Ervin Mészáros

2 Replies to “Pozrite si zábavné dopravné značky v okresoch Rimavská Sobota a Lučenec”

  1. Pingback: Aj Rimavská Baňa má svoj kruhový objazd. Na Sinci:-)

  2. Pingback: Poltár si pre vtipnú bizarnosť všimlo celoslovenské rádio

Pridaj komentár