GEMER/MALOHONT: Ani v januári nechýbajú v regióne rôznorodé podujatia

GEMER/MALOHONT – Prvý mesiac nového roka je v regióne Gemer-Malohont v porovnaní so silným predvianočným a sviatočným obdobím o niečo chudobnejší na podujatia, stále je však z čoho vyberať. Sobotnik.sk o nich informovala manažérka Miestnej akčnej skupiny (MAS) Malohont Miroslava Vargová.

Prvá zabíjačka v roku

Čas zábavy a hodovania nazývaný fašiangy sa začína 7. januára po Troch kráľoch. Potrvá až do polnoci pred Popolcovou stredou, ktorá v tomto roku pripadá na 1. marca. V regióne Malohont toto obdobie otvára Prvá novoročná zabíjačka v Rimavskej Bani, kde to bude za obecným úradom v sobotu 7. januára rozvoniavať tradičnými zabíjačkovými špecialitami. Tie budú pred očami návštevníkov pripravovať dobrovoľníci z radov občanov obce už od skorého rána.

novorocna-zabijacka

„Nebudú chýbať klobásy, hurky, tlačenka, papriková slanina, škvarky ani pravá zabíjačková kapustnica. V mrazivom počasí, ktoré k tradičnej zabíjačke patrí, zahreje aj horúci čaj a grog,“ uviedla Vargová.

Novoročná turistika

Ak dávate prednosť pohybu na čerstvom vzduchu, prijmite pozvanie turistov z Hnúšte a pridajte sa k nim v sobotu 7. januára počas výstupu na Klenovský Vepor. Zraz účastníkov je na autobusovej stanici v Hnúšti o 07:50. Odtiaľ sa presunú na Skorušinu a potom peši na Vepor a späť.

Plesy a bály

Šnúru plesov, tanečných zábav či bálov v regióne otvára 13. januára Divadelný bál v Tisovci, ktorý na druhý deň (sobota 14. 01.) odovzdá štafetu Gemerskému plesu v Revúcej. „Koncom mesiaca (sobota 28. 01.) môžete zažiť pravú ľudovú zábavu v krojoch na takzvanej Krojovke na Salaši Zbojská. Čaká na vás bohatý program so zahraničnými hosťami, živá ľudová hudba a výborné jedlo z miestneho salaša,“ avizovala manažérka MAS Malohont.

krojovka

Vo februári je na pláne aj Ples športovcov v Hnúšti (piatok 03.02.) či Hasičský ples v Rimavskej Bani a Ples v Kokave nad Rimavicou (sobota 04. 02.). V Rimavskom Brezove sa bude konať už tradičný Reprezentačný hasičský ples (sobota 11. 02.). Vo Veľkých Teriakovciach sa zase zabavíte na Teriakovskom bále (sobota 18. 02.).

gemersky-ples

Hudobné predstavenia

Živú hudbu, temperamentný spev a humorné slovo prinesie do Revúcej 22. januára hudobná skupina Kollárovci. „Nosným pilierom ich repertoáru je slovenská ľudová pieseň. Vďaka ich podaniu dostáva nový šat,“ dodala Vargová.

Záver mesiaca bude v Rimavskej Sobote patriť hudobnej inscenácii HANA (Hommage à Hegerová) s piesňami Hany Hegerovej v podaní Barbory Švidraňovej a Veroniky Strapkovej. „Nenechajte si ujsť piesne tejto významnej slovenskej a českej speváčky, medzi ktorými odznejú aj Čerešne, Maestro Tango, Lásko prokletá či Krásne sis to vymyslel v predstavení, ktoré odohrá Žilinské divadlo v utorok 31. januára o 19:00 na rimavskosobotských divadelných doskách,“ zakončila manažérka.

hana

Ďalšie podujatia pripravované v tomto roku v regióne Malohont a jeho okolí, ako aj kontakty na organizátorov, nájdete v Kalendári podujatí na web stránke turistického sprievodcu regiónom Malohont: www.regionmalohont.sk.

Zdroj: Miroslava Vargová, MAS Malohont

Pridaj komentár