JELŠAVA: Vo vzduchu je veľa prachových častíc PM10, meteorológovia vydali upozornenie

JELŠAVA – Upozornenie z dôvodu zvýšenia hodinových koncentrácií prachových častíc PM10 vydal dnes pre mesto Jelšava Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Podľa slov Ladislava Čarackého zo SHMÚ je na základe predpovede počasia možné očakávať prekročenie príslušného limitu aj v ďalších dňoch.

Zvýšené hodinové koncentrácie prachových častíc PM10 nad 100 mikrogramov na kubický meter boli meteorológmi zistené na automatickej meracej stanici na Jesenského ulici počas uplynulých troch dní. „Tieto častice môžu mať akútne i chronické účinky na zdravie. K najcitlivejším skupinám populácie patria v tomto smere starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, malé deti a tehotné ženy,“ dodal Čaracký.

Akútne účinky týchto častíc sa môžu hlavne u citlivých ľudí prejaviť vo forme dráždenia očí, nosa a hrdla, pocitov tlaku na prsiach, kašľa a bolesti hlavy. U astmatikov môže vyvolávať záchvaty a príznaky z dráždenia dýchacích ciest.

Chronické účinky je možné očakávať pri opakovanom a dlhodobom vystavovaní organizmu zvýšenej koncentrácii častíc PM10. Môžu sa prejavovať zápalovými ochoreniami dýchacích ciest a pľúc, zvýšením pohotovosti na alergickú reakciu či poruchami odolnosti organizmu.

Pre obmedzenie nepriaznivého pôsobenia spomínaných častíc odporúčajú odborníci obmedziť pobyt vonku, skrátiť vetranie obytných miestností a obmedziť fyzickú námahu. Vhodné je tiež nevykonávať aktivity, pri ktorých dochádza k úniku iných znečisťujúcich látok do ovzdušia. Ide napríklad o natieranie, lepenie, brúsenie, prášenie, fajčenie alebo voľné spaľovanie.

Zdroj: Ivan Garčár, hovorca SHMÚ,  Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár