Veľký Krtíš

Vo Veľkom Krtíši bola otvorená prvá karanténna stanica pre zvieratá v SR

VEĽKÝ KRTÍŠ – Dočasný domov a veterinárnu starostlivosť bude poskytovať túlavým, týraným alebo nelegálne prevážaným zvieratám nová veterinárna stanica, ktorú tento týždeň otvorili vo Veľkom Krtíši. Ako informuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MP RV) SR, ide o úplne prvé zariadenie svojho druhu na Slovensku. Jeho vybudovanie stálo vyše 66 000 eur.

„Karanténna stanica vo Veľkom Krtíši poskytne zvieratám nevyhnutné zdravotné ošetrenie, prvú pomoc aj ochranu pred týraním,“ uviedol Gabriel Csicsai, štátny tajomník MP RV. Dočasné útočisko v nej podľa jeho slov nájdu psy, ošípané, ovce, kozy, ale tiež vtáky, kone, zajace, hlodavce či hovädzí dobytok a šelmy.

Nové zariadenie bude podľa Jozefa Bíreša, ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, slúžiť výlučne na ustajnenie zvierat, ktoré podliehajú veterinárnym opatreniam. „Nie je určené na chov zvierat, ale na riešenie aktuálnych mimoriadnych krízových situácií,“ prízvukoval. Doplnil, že zvieratá sa preto v karanténnej stanici zdržia len potrebnú dobu. Napríklad počas liečby či vrátenia, darovania alebo odpredania.

V karanténnej stanici je trvalo zamestnaná jedna osoba s príslušným vzdelaním. V prípade technickej pomoci je k dispozícii aj ďalší zamestnanec. Denné náklady budú podľa ministerstva závislé od počtu a druhu zvierat, potreby veterinárneho ošetrenia, kŕmneho režimu atď.

Rozloha objektu je 666 štvorcových metrov. Maštale pre šelmy majú 99 štvorcových metrov. Cena denného ustajnenia bude v rozmedzí 5 – 50 eur. Kapacita je štyri boxy pre kone, 20 stojísk pre hovädzí dobytok, ako aj štyri koterce pre 12 až 20 oviec, kôz a teliat. Ďalšie štyri koterce sú určené pre osem až 12 ošípaných. Na stanici sa tiež nachádzajú tri voliéry pre vtáky, desať kotercov pre psy, ako aj päť klietok pre zajace a hlodavce. Nechýba ani osem klietok pre šelmy.

Podľa slov ministerky Gabriely Matečnej ide o unikátny projekt, ktorý by nemal zostať osamoteným. „Pevne verím, že po vzore Veľkého Krtíša sa nám v budúcnosti podarí otvoriť ďalšie podobné objekty. Na základe posúdenia reálnych možností by malo ísť o priestory bývalých veterinárnych nemocníc v Martine a v Prešove, respektíve v Michalovciach,“ odhalila ďalšie plány ministerka.

Zdroj: MP RV
Sobotnik.sk

Recent Posts

GEMERSKÁ POLOMA: Cesta na Levoču je už zrekonštruovaná

Košický samosprávny kraj (KSK) zrekonštruoval takmer 19 kilometrov cesty II/533 na 52-kilometrovej trase Gemerská Poloma…

17 hodín ago

TORNAĽA: Legendárne plážové kúpalisko vstalo z prachu. Navštívili ho desaťtisíce ľudí

Viac ako 33 000 ľudí navštívilo počas letnej sezóny zrekonštruované prírodné plážové kúpalisko Morské oko…

3 dni ago

Ander z Košíc začal svoju 60-ročnú kariéru na Gemeri. Odtiaľto má aj manželku

GEMER – Neuveriteľných 60 rokov pôsobí na scéne populárny ľudový zabávač a komik Ján Pisančin,…

4 dni ago

JELŠAVA: Obrovská baňa je už sprístupnená turistom (VIDEO)

Magnezitová baňa v Jelšave doteraz slúžila len na ťažbu, po novom však časť jej spletitého…

6 dní ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Nemocnica funguje už 140 rokov

Nemocnica v Rimavskej Sobote sa o pacientov stará už 140 rokov. Jej výstavba sa začala v…

7 dní ago

O Rimavskú Sobotu sa zaujímajú dvaja čínski investori. Winkelmann by mal spustiť výrobu v júli

Dvaja čínski investori zvažujú možnosť zriadiť v Rimavskej Sobote svoje výrobné prevádzky. Celý článok O…

1 týždeň ago