GEMER/MALOHONT: Fašiangy prinesú do regiónu plné priehrštia podujatí

GEMER/MALOHONT – Fašiangové obdobie, ktoré potrvá do konca februára, pokračuje v regióne Malohont a jeho okolí sprievodmi v maskách, plesmi, divadelnými predstaveniami, koncertom, ale aj zimnými turistickými prechodmi či filmovým festivalom. Sobotnik.sk o jednotlivých podujatiach informovala manažérka Miestnej akčnej skupiny (MAS) Malohont Miroslava Vargová.

Fašiangové sprievody a karneval

Prvý februárový piatok (3. 2.) bude patriť Karnevalu na ľade v Hnúšti, ktorý sa začína o 15:00 na ľadovej ploche pri dopravnom ihrisku. Jeho súčasťou budú súťaže, hudba aj občerstvenie. Chýbať nebudú ceny pre najkrajšie masky. O týždeň neskôr (10. 2.) sa môžete pripraviť na fašiangový sprievod výrobou masiek v tvorivej dielni. Prebiehať bude v Základnej umeleckej škole v Hnúšti.

V kalendároch škrtajte, masky chystajte, brušká hladujte…“ – takto pozývajú organizátori fašiangového sprievodu v Nižnom Skálniku, do ktorého sa môže v sobotu 11. februára O 14:00 zapojiť každý, kto do obce zavíta. „Po sprievode bude v kultúrnom dome nasledovať chasnovačka s občerstvením a hudbou,“ avizovala Vargová.

Na všetkých milovníkov hudby a tanca čaká aj posledná fašiangová zábava v Hnúšti. Začína sa v piatok 24. februára o 16:00 sprievodom masiek cez mesto a o 17:00 bude pokračovať vystúpením sólistov Donského kozáckeho chóru. „Najveselšie obdobie roka ukončí zábava pri hudbe. Jej súčasťou bude odprevadenie basy na 40-dňový odpočinok symbolizujúci veľkonočný pôst,“ dodala manažérka MAS Malohont.

O deň neskôr (sobota 25. 2. od 10:00) vnesú do ulíc Kokavy nad Rimavicou typickú atmosféru tohto slovenského zvykoslovia aj členovia folklórneho súboru Kokavan odetí vo fašiangových maskách. V rovnaký deň je naplánované tiež pochovávanie basy Rózy v Rimavskom Brezove, ktoré bude spojené s prípravou a ochutnávkou zabíjačkových špecialít.

Divadlo, hudba a film

Do Revúcej zavíta tento mesiac bláznivá divadelná komédia Hľadá sa nový manžel. Ak si chcete oddýchnuť a výborne sa zasmiať, príďte v sobotu 18. februára o 19:00 na predstavenie plné originálnych nápadov a gagov.

Pre najmenších drobcov a ich rodičov je určený rozprávkový divadelný muzikál Pat a Mat s kamarátmi. „Známe rozprávkové postavičky z večerníčkov ako Pat a Mat, Maťko a Kubko, slimák Maťko a škriatok Klinček, Traja chrobáci či Deduško Večerník môžete naživo stretnúť 19. februára o 16:00 v divadelnej sále Domu kultúry v Rimavskej Sobote,“ pozvala Vargová.

V Dome kultúry v Revúcej si bude môcť verejnosť v sobotu 25. februára od 15:00 vypočuť veselé i zádumčivé piesne Donských kozákov, ktorí s balalajkou, bajanom, perkusiami a nezameniteľnými vokálmi vnesú medzi divákov energiu, radosť a emócie.

Mesto Hnúšťa už pravidelne patrí medzi viac ako 200 miest na Slovensku a v Česku, kde sa koná filmový festival Expedičná kamera. Ani tento rok nebude výnimkou. V sobotu 25. februára od 14:00 ponúkne najlepšie cestovateľské filmy uplynulej sezóny Projekt Moffat, Pura Vida, Návrat do Zanskaru a Divočinou Aljašky. Nebudú chýbať ani bonusové filmy ako Ultra Trail Gobi Race, Na jeden nádych, Velká skalní pařba a Cesta do Kazbegi.

Plesy, bály a veselice

Tanečný parket zaplní vo februári viacero plesov. „V piatok 3. februára od 19:00 sa môžete zabaviť na Plese športovcov v Hnúšti. Na druhý deň ( sobota 4. 2.) na Hasičskom plese v Rimavskej Bani, alebo na plese v Kokave nad Rimavicou. „Nasledujúca sobota 11. februára je vyhradená pre Reprezentačný Hasičský ples v Rimavskom Brezove a Poľovnícky ples v Hnúšti. Štafetu zábavy preberie v piatok 17. februára Krojovaná fašiangová veselica, ktorá od 19:00 roztancuje Dom kultúry v Revúcej,“ priblížila manažérka MAS Malohont.

V Klenovci sa v sobotu 18. februára od 19:00 koná už tradičný Osvetársky ples a vo Veľkých Teriakovciach o 20:00 Teriakovský bál. Zoznam tanečných zábav dopĺňa aj Fašiangový ples v Sušanoch a Ples rodákov v Utekáči. Oba sa konajú v sobotu 25. februára.

Zimná turistika

Aktívni turisti majú na výber hneď z niekoľkých turistických akcií. V sobotu 11. februára štartuje z Jaroviny Zimný prechod Muránskou planinou s cieľom v Muráni. „Je  určený pre peších turistov aj lyžiarov. Rovnako ako aj Zimný prechod Stolickými vrchmi so zrazom v Revúcej, ktorý sa koná o týždeň neskôr (sobota 18.02.). V tento deň sa uskutoční aj Zimný výstup na Tŕstie,“ zhrnula turistické akcie Vargová.

Ďalšie podujatia pripravované v tomto roku v regióne Malohont a jeho okolí, ako aj kontakty na organizátorov, nájdete v Kalendári podujatí na web stránke turistického sprievodcu regiónom Malohont: www.regionmalohont.sk.

Zdroj: Miroslava Vargová, MAS Malohont

Pridaj komentár