KOMENTÁR: Oddnes na severnej trase nejazdí Regiojet, nás na juhu to trápiť nemusí

BRATISLAVA – Zastavenie premávky vlakov súkromného prepravcu Regiojet na trati medzi Bratislavou a Košicami, ku ktorému dochádza od dnešného dňa (1. 2.), nijako zásadne neovplyvní cestovanie železničnými spojmi na juhu stredného a východného Slovenska. To zostane rovnako biedne ako bolo doteraz.

Kým na severnej trase už dlhé roky premávajú vlaky InterCity (IC) a kvalitu prepravy v posledných dvoch rokoch zdvihol aj súkromný prepravca RegioJet, na „našej“ južnej vlakovej trase nič podobné „nehrozí“. IC je tu len nereálnym snom a dokonca ani rýchliky neposkytujú pri porovnateľných cenách lístkov podobné služby.

Ako totiž nedávno upozornil portál aktuality.sk, na južnej trase zvykne chýbať v rýchlikoch vozeň pre imobilných, jedálenský vozeň, či elektrická zásuvka alebo pripojenie na internet. Štátny dopravca, Železničná spoločnosť Slovensko, argumentuje, že jedálenské vozne sa jej na južnej trase nevyplatia. A že vraj celkovo patrí k menej vyťaženým.

To je zrejme aj pravda. Avšak opäť ide len o ďalší dôsledok sústavného zanedbávania juhu stredného a východného Slovenska. Trvá už od čias Nežnej revolúcie a má za následok vyľudňovanie našich regiónov. Ľudia, ktorí tu napriek všetkým problémom zostávajú, sa musia zmieriť so skutočnosťou, že okrem pracovných príležitostí či budovania cestnej siete sú občanmi druhej kategórie aj z aspektu železničnej dopravy.

Zdroj: Sobotnik.sk, aktuality.sk   Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár