LUČENEC: V Mestskom parku uhynuli na vtáčiu chrípku tri labute

LUČENEC – Vírus vtáčej chrípky sa potvrdil u troch labutí, ktoré v priebehu posledných dní uhynuli v Mestskom parku v Lučenci. Médiá o tom informovala riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Lučenci Elena Kováčiková.

Náhly úhyn prvých dvoch mladých labutí bol podľa jej slov nahlásený správcom parku 29. januára 2017 a nasledujúci deň boli ich telá s podozrením na ochorenie aviárna influenza (vtáčia chrípka) poslané na vyšetrenie do Národného referenčného laboratória (NRL) pre aviárnu influenzu – Veterinárneho ústavu Zvolen. „Dňa 31. januára 2017 informovalo NRL o pozitívnom výsledku testovanej vzorky na vírus aviárnej influenzy,“ uviedla Kováčiková.

V prvý februárový deň však v lučeneckom parku uhynula ďalšia, tentoraz dospelá labuť, ktorá bola takisto zaslaná na vyšetrenie do NRL. „Aktuálna informácia k dnešnému dňu (3. 2.) je, že aj u nej bol potvrdený vírus vtáčej chrípky subtypu H5N8,“ dodala riaditeľka.

Pred vypuknutím nákazy sa v lučeneckom Mestskom parku zdržiavalo celkom šesť labutí. Z toho dve boli dospelé a štyri kusy mladé. „Predpokladá sa, že zdrojom nakazenia labutí v Mestskom parku Lučenec sú iné voľne žijúce vtáky, ktoré do jazierka prichádzajú počas dňa,“ zakončila Kováčiková.

Vtáčia chrípka bola v januári potvrdená aj v susednom okrese Rimavská Sobota. Pri plavárni tam na rieke Rimava našli zamrznutú kačicu, u ktorej bol neskôr vyšetrením v NRL potvrdený vírus vtáčej chrípky subtyp H5N8.

Zdroj: Elene Kováčiková, riaditeľka RVPS Lučenec, Sobotnik.sk Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár