LUČENEC: Výstava Krojované miniatúry približuje krásu slovenských krojov

LUČENEC – Veľkú krásu krojov v malej podobe približuje aktuálna výstava Krojované miniatúry, ktorá je až do konca februára sprístupnená v Malej galérii Domu Matice slovenskej na Rázusovej 33 v Lučenci. Krojované bábiky, ktoré sú podstatou výstavy, vytvorili manželia Bellovičovci z Lukáčoviec pri Nitre. Záujemcovia si ich môžu pozrieť počas pracovných dní od 8:00 do 16:00.

Cieľom tohto podujatia je priblížiť krásu slovenského kroja širokej verejnosti. „Chcem poukázať na tú neuveriteľnú pestrosť typov a variantov, ktorú slovenský odev mal a tiež na to, že je to náš fenomén, ku ktorému si treba vytvárať vzťah,“ zdôraznil Rastislav Bellovič.

Ako dodal, najprv zamýšľali s manželkou krojované bábiky šiť a ponúkať pre trh. „No dnes ich nechceme predávať, aj keď sme zopár bábik darovali. Teraz skôr rozmýšľame, ako našu krojovanú kolekciu dopĺňať o stále nové a nové bábiky. Myslím si, že inšpirácia nám chýbať nebude – Slovensko je v tomto prípade snáď nevyčerpateľné,“ uviedol výrobca bábik.

Inšpiráciou bola návšteva skanzenu

Motívom tvoriť bábiky v krojoch bola manželom návšteva v skanzene v Zuberci, k na Orave, kde sa dozvedeli, že takýchto ľudovoumeleckých výrobkov je málo. A tak začali podoby a formy jednotlivých krojov hľadali v literatúre a na internete. Prvotnou otázkou bolo aj to, aký typ bábiky bude najvhodnejší. Vybrali si barbie. Podľa Bellovičovcov rozhodol fakt, že tieto bábiky majú aj mužskú podobu, najviac sa proporciami podobajú postave dospelého človeka a sú aj cenovo dostupné.

„Pri hľadaní inšpirácie pre prvé modely však narazili na nepredstaviteľnú mnohotvárnosť slovenského ľudového odevu a zvoliť len tri, či štyri kroje na reprezentáciu slovenského folklóru im pripadalo im ako neskutočne okliešťujúce pre to bohatstvo, aké slovenský ľudový kroj predstavuje. A tak zmenili cieľ tvorby a začali postupne tvoriť kroje z rozličných oblastí a rozličného typu. Tak vznikla táto kolekcia miniatúr krojov,“ priblížila riaditeľka DMS Alena Rezková.

Návrhy bábik vypracováva Rastislav Bellovič, manželka mu pomáha so šitím. Väčšinu vyrobili v Írsku, kde sa pracovne zdržiavajú, na Slovensko sa vracajú sporadicky na návštevy. Doma nakupujú najmä stuhy a flitre, v Írsku látky a čipky aj samotné bábiky. Snažia sa vždy použiť materiály, aby sa kvalitou a vzormi čo najviac podobali, tým pôvodným. A tak „bárbiny“ majú povyšívané rukávce, zástery, majú zimné kožúšky, čepce, mašle i gorálky, ktoré sa nosia na veľkých krojoch. Lebo žiadna fabrika nevyrába tieto ozdoby v malých rozmeroch, aké by sa hodili pre bábiky. Musia sa teda našiť veľké.

Najrôznejšie typy krojov

Na výstave v Dome Matice slovenskej môžete obdivovať kroje takmer z celého Slovenska, kroje letné i zimné, denné i sviatočné, aj svadobné. Pravda, niektoré regióny ešte nie sú celkom zastúpené, ale že na ich doplnení usilovne pracujú, potvrdzujú slová Rastislava Belloviča: „Dúfam, že sa nám s manželkou podarí pridať ešte viacero krojov, ktoré si to pre svoju krásu tiež zaslúžia. Aj keď si uvedomujem, že zvládnuť všetku tú slovenskú krásu je nad sily jednotlivca,“ doplnil.

Sprievodným podujatím výstavy bude 21.februára 2017 Deň otvorených dverí v Dome Matice slovenskej, kde si v prepojení práve na odevy našich starých materí pripomenú Medzinárodný deň materinského jazyka. „Návštevníci výstavy v tento deň budú mať možnosť zapojiť sa do ankety. Prípadne zúčastniť sa zábavného vedomostného kvízu Dobre vedieť. Za odmenu dostanú malý darček,“ avizovala riaditeľka DMS.

Zdroj: Alena Rezková, DMS

Pridaj komentár