RIMAVSKÁ SOBOTA: Do zbierok múzea pribudla potápačská technika

RIMAVSKÁ SOBOTA – Do zbierok Gemersko-malohontského múzea (GMM) v Rimavskej Sobote aktuálne pribudla kolekcia 504 kusov potápačskej techniky, ktorú počas niekoľkých desiatok rokov zhromaždil zberateľ, potápač a cestovateľ Peter Ferdinandy z Revúcej. Ako Sobotnik.sk informoval Ján Aláč z GMM, zbierka je svojím rozsahom aj zameraním na Slovensku unikátna.

„Význam a hodnota zbierky spočíva predovšetkým v jej štruktúre a ucelenosti, ktorá poskytuje komplexný pohľad na problematiku potápačskej techniky, jej vývoj a sprostredkovane i na históriu potápania ako takého. Poskytuje prierez potápačskym výstrojom od hadicového zásobovania vzduchom z hladiny, až po potápačský výstroj umožňujúci nezávislý pohyb potápačov pod vodou s vlastnou zásobou vzduchu v tlakových fľašiach, v najrozličnejších jej podobách,“ priblížil Aláč.

Väčšina častí zbierky pochádza z druhej polovice 20. storočia. „Niektoré prvky boli v bývalom Československu využívané v rámci Zväzarmu (dobrovoľná branno-spoločenská organizácia), ale i Československej ľudovej armády (ČSĽA),“ priblížil ďalej Aláč s tým, že sú v nej zastúpené komplety potápačských neoprénových oblekov, pogumovaných kompletov, potápačské masky a plutvy, ale aj potápačská dýchacia technika, tlakové fľaše, potápačské vesty či potápačské doplnky, ako potápačské nože, harpúny, vodotesné puzdrá na fotoaparáty a kamery, baterky, hĺbkomery, kompasy a hodinky.

„Jej súčasťou je i súbor potápačských tlakových fliaš, počnúc prvými používanými v bývalom Československu, až po dnešné modely. Obsahuje tiež potápačské komplety SP 20 D a PL 40,“ dodal.

Technika je z viac ako 20 krajín

Jednotlivé prvky zbierky pochádzajú z Francúzka, Maďarska, Španielska, Talianska, Rakúska, Poľska, Bulharska, Grécka, Anglicka, Taiwanu, USA. Nechýbajú ani kusy z bývalej Nemeckej demokratickej republiky a Nemeckej spolkovej republiky, bývalého ZSSR, bývalej Juhoslávie, Švédska, Nemecka, Austrálie, Číny, Japonska, Brazílie, Indonézie, Kanady, Južnej Kórei a samozrejme bývalej Československej socialistickej republiky, Slovenska a Českej republiky. „Mnohé sú pozoruhodnými originálmi. Boli totiž vyrobené alebo upravené v amatérskych podmienkach. Sú tak dokladmi mimoriadnej schopnosti improvizácie nadšencov potápania na Slovensku, ale i v Čechách,“ vyzdvihol Aláč.

K najstarším prvkom zbierky patrí podľa jeho slov oživovací prístroj Titan (výrobca V. Horák, Praha) z roku 1936 alebo záťažové topánky výrobcu Dräger (Nemecko – okolo roku 1920). „K najrozmernejším prvkom patrí nafukovací čln Gryf (Poľsko – 1980) so závesným motorom Moskva (ZSSR – 1972). Unikátmi sú napríklad jediný zachovaný exemplár potápačského pogumovaného obleku pre výskum pod vodou – výrobok z roku 1962. Zaujímavé sú potápačské okuliare vyrobené v 60. rokoch 20. storočia Dr. Petrom Áčom z automobilovej pneumatiky, alebo prototyp dýchacej automatiky od firmy Sea Hornet, Australia,“ priblížil niektoré nevšedné exponáty Aláč.

Jedinečnosť zbierky však neostane skrytá očiam návštevníka. „Už 23. februára 2017 o 15:00 sa v priestoroch Gemersko-malohontského múzea uskutoční vernisáž výstavy, ktorá bude venovaná práve novonadobudnutej zbierke potápačskej techniky,“ zakončil.

Zdroj: Ján Aláč, GMM, Foto: GMM

Pridaj komentár