TIP NA VÝLET: Rozhľadňa Maginhrad ponúka úchvatné výhľady

NIŽNÝ SKÁLNIK – Ak vás to s nastupujúcimi slnečnými dňami láka do prírody, jedným zo zaujímavých miest na návštevu je rozhľadňa na 430-metrov vysokom vrchu Maginhrad. Ako sme si dnes (25. 2.) vyskúšali, napriek miestami mierne rozbahnenému terénu a zvyškom snehu sa k nej dá vystúpiť bez problémov.

Na Maginhrad pritom vedie viac ciest. Najpohodlnejší prístup je z Horných Zahorian, kadiaľ sa dá k rozhľadni prísť prakticky po rovine, len s minimálnym stúpaním. O niečo náročnejšie sú výstupy z Malých Teriakoviec po žltej značke (kadiaľ sme dnes vyšli aj my), či z Nižného Skálnika po zelenej. Stále však ide o pohodovú turistiku, ktorú zvládnu aj deti či starší ľudia.

Maginhrad – výhľad smerom na Čerenčany a Rimavskú Sobotu

Na vrchole Maginhradu nájdete niekoľko drevených sôch a drevenú plastiku kalicha, ktoré odkazujú na starobylú legendu o rytieroch, ktorí vraj spia v jeho útrobách. Nechýba ani informačná tabuľa, možnosti posedenia či vrcholová kniha, do ktorej sa môžete zapísať. Najväčším lákadlom je však samotná 16-metrová rozhľadňa.

Maginhrad – výhľad na Hrachovo a Nižný a Vyšný Skálnik
Maginhrad – výhľad na Kráľovu hoľu

Ideálnym časom na jej návštevu sú slnečné dni s čistým povetrím, kedy sú výhľady do okolia skutočne dychberúce. Tak ako dnes, kedy sme bez problémov dovideli na zasneženú Kráľovu hoľu, či opačným smerom do Maďarska, kde sa jasne rysoval hrad Salgó nad Šalgotarjánom.

Rozhľadňa na vrchu Maginhrad bola postavená v roku 2015 vďaka iniciatíve Miestnej akčnej skupiny Malohont. V ďalšej fáze má k nej pribudnúť i náučný chodník z Nižného Skálnika, ktorý je už sčasti hotový. Ďalším z plánov do budúcnosti je vytvorenie štartovacej plochy pre paraglidistov.

Na vrchole Maginhradu si môžete aj zacvičiť (podobnosť výpadov so sochou v pozadí je čisto náhodná:-))
Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár