FIĽAKOVO: Samospráva chce investovať do protipovodňových opatrení

FIĽAKOVO – Samospráva Fiľakova sa rozhodla investovať do protipovodňových opatrení, ktoré majú zabrániť ničivým povodniam, aké sa v meste vyskytli v minulosti. Podľa slov primátora Attilu Agócsa v týchto dňoch prebieha verejné obstarávanie na zhotoviteľa projektu, ktorým sa samospráva chce uchádzať o dotáciu.

„Povodne sa opakujú približne každých 20-30 rokov. Ide o následok náhlych prívalových dažďov. Cez mesto tečie potok Belina, do ktorého ústia prítoky Výhliadka a Klatov. Potok počas silných zrážok nestíha odvádzať vodu,“ priblížil Agócs.

Na boj proti povodniam momentálne slúžia čerpadlá a hasičské protipovodňové balíky. K zlepšeniu situácie prispieva aj pravidelné čistenie korýt potokov. „Nezdá sa to byť podstatné, ale je. V roku 2015 som bol pri týchto prácach. Aktivační pracovníci z koryta vytiahli celú chladničku. Takýto objemný odpad by mohol spôsobovať problémy,“ vysvetlil primátor.

Zlepšiť protipovodňovú situáciu by podľa neho mohli i suché nádrže – poldre, ktoré by vybudovali na tokoch Výhliadka a Klatov v lokalitách Výhliadka a Lieskové údolie. „V prípade veľkých zrážok by slúžili na dočasnú akumuláciu vody, ktorú by sme do Belinej cez priepuste púšťali postupne, aby koryto nevyplavilo. Obe nádrže by dokázali zachytiť 80 000 metrov kubických vody,“ načrtol Agócs. Ako dodal, nie všetky pozemky, na ktorých by mali nádrže stáť, sú mestské. Samosprávu preto bude čakať zdĺhavý proces vysporiadania vzťahov s vlastníkmi.

Aj z vlastných financií

Ak by mestu dotáciu neschválili, primátor je pripravený projekt hradiť z mestského rozpočtu. „Na samotnú prípravu projektu sme vyčlenili necelých 7000 eur. Výstavba nádrží by mohla stáť 100 000 až 200 000 eur. Teraz na to prostriedky nemáme, avšak už budeme mať v rukách projekt a budeme vedieť postupovať ďalej. Nie je to malá investícia, keď však vezmeme do úvahy škody, ktoré voda napáchala naposledy, je potrebné to časom zrealizovať,“ zakončil.

Mesto Fiľakovo zasiahli veľké povodne v 70. rokoch minulého storočia a naposledy v roku 2010. Vtedy vytopilo takmer 150 domácností, železnice i prevádzky miestnych podnikateľov. Škody sa vyšplhali na viac ako pol milióna eur.

Zdroj: Kancelária primátora mesta Fiľakovo   Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár