GEMER/MALOHONT: Apríl ponúka divadlo, turistiku aj ľudovú zábavu

GEMER/MALOHONT – S príchodom jari v regióne Gemer-Malohont pribúdajú i rôznorodé spoločenské podujatia. Nechýbajú medzi nimi divadelné predstavenia, muzikál, turistické výstupy, športové akcie, slávnosť ovčiarstva, ľudové veselice a ďalšie. Sobotnik.sk o nich informovala manažérka Miestnej akčnej skupiny (MAS) Malohont Miroslava Vargová.

Sviatky jari

Atmosféra blížiacej sa Veľkej noci bude v budove Prvého slovenského gymnázia v Revúcej umocnená jarmokom tradičných veľkonočných ľudovoumeleckých výrobkov. Ten potrvá od stredy 5. do piatku 7. apríla 2017. „V nedeľu 9. apríla od 14:00 zase zaplnia strom v centre Hrachova stovky veľkonočných vajíčok, ku ktorým môžete pridať aj tie vaše,“ informovala manažérka MAS.

Muzikál a divadlo

Počas veľkonočných sviatkov je na programe aj rodinný muzikál Aladin a čarovná lampa. „Prevedie vás dobrodružným rozprávkovým príbehom plným hudby a tanca. V muzikálovom príbehu sa objavia všetky nezabudnuteľné postavy od chudobného chlapca Aladina a princeznej Jazmíny, cez čarodeja Džafara, jeho sluhu Jaga až po ducha Džina,“ uviedla Vargová. Toto predstavenie v podaní profesionálneho Mestského divadla Actores z Rožňavy s veľkou výpravou, mimoriadne krásnou, prepracovanou a chytľavou hudbou s prvkami orientu, podmanivými svetelnými efektmi a nádhernými kostýmami si môžete pozrieť v nedeľu 16. apríla o 16:00 v divadelnej sále Domu kultúry v Rimavskej Sobote.

V sobotu 22. apríla o 18:00 bude Dom kultúry v Hnúšti dejiskom divadelnej komédie Les, ktorá nastoľuje aktuálne témy vypočítavosti, intríg i meniacich sa hodnôt. „Ohniskom divadelnej hry je spor o les, ktorý pre bohatú majiteľku panstva Raisu Gurmyžskú predstavuje iba šancu ako rozmnožiť majetok a získať mladého milenca a pre obchodníka Vosmibratova je iba biznisom,“ načrtla dej manažérka MAS.

Tri letušky v Paríži je už 50 rokov jednou z najúspešnejších komédií a v nedeľu 30. apríla o 18:00 zavíta aj do Rimavskej Soboty. „Dej sa točí okolo úspešného parížskeho architekta, ktorý si chce užívať výhody ženáča, no do svadby sa nehrnie. Je fanúšikom letušiek a udržiava spoločnú domácnosť s tromi snúbenicami súčasne. Avšak iba do chvíle, kedy v letovom poriadku nastanú zmeny,“ dodala Vargová.

Šport a turistika

Prvým športovým podujatím mesiaca je Veľkonočný turnaj dospelých v stolnom tenise, ktorý sa koná v sobotu 8. apríla. Priaznivci stolného tenisu si v rámci neho zmerajú sily už po ôsmykrát.

Nielen pre milovníkov terénnych vozidiel je určené podujatie Offroad Tisovec, ktoré začína 20. apríla registráciou posádok od 14:00 a pokračuje po 20:00 promo jazdou mestom. Medzitým je pripravený sprievodný a kultúrny program. Nasledujúce dva dni budú od 9:00 plné dobrodružstva a adrenalínu na tratiach v teréne počas denných okruhov a v nedeľu 23. apríla od 9:30 na divácky zaujímavom triale v časti Dolinka.

Na svoje si prídu aj turisti, ktorí sa môžu v sobotu 22. apríla pridať k výstupu na Hradovú so štartom v Tisovci alebo o týždeň neskôr 30. apríla k výstupu na Sinec pod názvom Sto jarných kilometrov. „Pešia túra s cieľom pri horárni pri Fabovi je stretnutím susedov z obcí Lehota nad Rimavicou, Rimavská Baňa, Rimavské Brezovo a Rimavské Zalužany a širokej verejnosti, ktorá chce stráviť nedeľu v prírode,“ pozvala Vargová.

Na ľudovú nôtu

Na Salaši Zbojská sa bude oslavovať sviatosť ovčiarstva a vy môžete byť pri tom. „V sobotu 22. apríla je pre verejnosť pripravená spoveď valachov, prvé vyháňanie oviec na pašu, magické úkony na Juraja a animácie pre najmenších spojené s valaskou kultúrou. Okrem kultúrneho programu a večernej zábavy si môžete pochutnať aj na dobrotách valaskej kuchyne, medzi ktorými nebude chýbať pečená baranina, halušky, baraní perkelt či šúľance,“ avizovala manažérka MAS.

Pár dní predtým a aj potom sa uskutočnia regionálne súťaže. Prvá sa koná vo štvrtok 20. apríla v Hnúšti a zameraná bude na choreografiu detských folklórnych súborov a spev sólistov ľudových piesní. Druhá je v sobotu 29. apríla v Klenovci a jej obsahom bude choreografia folklórnych súborov z okresov Rimavská Sobota a Revúca.

„Sobota 29. apríla bude v Klenovci aj dňom 1. Gemersko-malohontskej ľudovej tancovačky, počas ktorej sa naučíte niekoľko ľudových tancov pod vedením Marianny Svoreňovej a Vlada Michalka. Po škole tanca bude pokračovať voľná zábava,“ doplnila Vargová.

V susednej obci Kokava nad Rimavicou sa môžete o deň neskôr (nedeľa 30. apríla od 16:00) tešiť na pravú májovú veselicu. Nasledovať bude po stavaní mája. A nebude chýbať ani bozkávanie pod čerešňou…

Rôzne

Na nedeľu 30. apríla sú plánované aj ďalšie podujatia – koncert Nedvědovcov s kapelou v Revúcej a Oždianska grilovačka s večernou zábavou v Ožďanoch.

Ďalšie podujatia pripravované v tomto roku v regióne Malohont a jeho okolí, ako aj kontakty na organizátorov, nájdete v Kalendári podujatí. Je na web stránke turistického sprievodcu regiónom Malohont: www.regionmalohont.sk.

Zdroj: Miroslava Vargová, MAS Malohont

Pridaj komentár