RIMAVSKÁ SOBOTA: Múzeum získalo nový mobiliár na uloženie zbierkových predmetov

RIMAVSKÁ SOBOTA – Gemersko-malohontskému múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote podarilo zakúpiť účelový mobiliár na uloženie zbierkových predmetov z fondu histórie, etnológie, prírodných vied a historickej knižnice. Podľa slov Ľudmily Pulišovej z GMM sa tým sa skvalitní a rozšíri ich uskladnenie.

„Vďaka podpore z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia sa múzeu podarilo doplniť depozitárne priestory účelovým úložným mobiliárom v počte 25 kusov, ktorý bude slúžiť na uloženie zbierkových predmetov. Pomocou úložných skriniek na listinný a výkresový materiál sa skvalitnilo uloženie plošných materiálov (listiny, tablá, pohľadnice, fotografie), biologických preparátov i menších zbierkových predmetov (numizmantika, pečatidlá),“ konkretizovala Pulišová.

Problematické bolo podľa jej slov doteraz najmä uloženie ľudového a historického odevu a textilu, kde sa podarilo doplniť depozitárne priestory o skrine z laminovanej drevotriesky. „Technológia laminovania zabraňuje vylučovaniu formaldehydu zo živíc používaných na lepenie drevotrieskovej hmoty. To zamedzuje poškodzovaniu textilných zbierok vplyvom rôznych chemických reakcií,“ vysvetlila.

Ako dodala, súčasťou novozískaného mobiliáru sú tiež univerzálne plechové uzamykateľné skrine. Slúžia na uloženie zbierkových predmetov rôznych veľkostí a materiálov vrátane historických tlačí. Úložné prvky v depozitároch sú doplnené kovovými regálmi použitými na uloženie novozískaných zbierkových predmetov.

GMM vzniklo v roku 1882. Je piatym najstarším múzeom na Slovensku. Od svojho vzniku sa venuje uchovávaniu a prezentovaniu hmotných dokladov histórie, kultúry a prírodného dedičstva regiónu Gemer-Malohont. Kladie dôraz na zbierkotvornú činnosť, patriacu k základným činnostiam každého múzea. Na konci roku 2016 tvorilo zbierkový fond múzea 101 388 položiek. Z toho bolo 68 539 zbierkových predmetov a 32 849 historických tlačí.

Zdroj: Ľudmila Pulišová, GMM

Pridaj komentár