GEMER-MALOHONT: V máji od cyklopretekov cez muzikály až po retromajáles

GEMER-MALOHONT – Z májovej nádielky podujatí v regióne Gemer-Malohont si môže vybrať naozaj každý. Veď okrem tradičných kultúrnych a športových akcií na nás čaká pálenie vatry, turistický pochod, večerné prehliadky múzeí, muzikály, bábkové divadlo, motopárty, cyklistické preteky či retromajáles. Sobotnik.sk o nich informovala manažérka Miestnej akčnej skupiny (MAS) Malohont Miroslava Vargová.

Oslavy víťazstva nad fašizmom

Deň víťazstva nad fašizmom si mnohé obce v regióne pripomínajú predovšetkým pálením vatry. Rovnako tomu bude aj v Hrnčiarskych Zalužanoch v piatok 5. mája o 20:30, kde je okrem vatry pripravený aj kultúrny program. O deň neskôr (sobota 6. mája od 15:00) sú v obci Veľké Teriakovce naplánované súťaže pre deti a rodičov i ohňostroj, zatiaľ čo v Hrnčiarskej Vsi sa od 13:00 bude variť kapustnica, po ktorej bude zapálená vatra. „Tento deň si v sobotu 6. mája pripomenú aj v Rimavskom Brezove. Konkrétne turistickým pochodom Po stopách našich osloboditeľov. Začína sa o 8:00 pre obecným úradom a pokračuje pri pamätníku v Kraskove. Cez Rimavskú Baňu končí späť v obci Rimavské Brezovo,“ doplnila Vargová.

Noc múzeí a galérií

Brány múzeí a galérii po celej Európe ostávajú v sobotu 20. mája 2017 opäť otvorené do nočných hodín. Nebude tomu inak ani v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote, kde sú pre návštevníkov pripravené prehliadky vo večerných hodinách a bohatý program so zaujímavými hosťami z regiónu.

„V predstihu v sobotu 6. mája sa pri tejto príležitosti koná aj Noc v mlyne, ktorá bude tento rok o klaunovaní s bublinami. Podujatie, ktoré zároveň otvára letnú sezónu v mlyne vo Veľkých Teriakovciach, sa začína o 19:30,“ avizovala manažérka MAS.

Muzikály a bábkové divadlo

Sériu májových muzikálov otvára v piatok 5. mája o 17:00 Malý princ v podaní Základnej umeleckej školy v Revúcej. O týždeň neskôr (piatok 12. mája o 17:00) je v Revúcej na programe aj rodinný muzikál Aladin a čarovná lampa. „Prevedie vás dobrodružným rozprávkovým príbehom plným hudby a tanca. V muzikálovom príbehu sa objavia všetky nezabudnuteľné postavy. Od chudobného chlapca Aladina a princeznej Jazmíny, cez čarodeja Džafara a jeho sluhu Jaga až po ducha Džina,“ načrtla Vargová.

Do Rimavskej Soboty prichádza 18. mája o 18:00 muzikál Frida – maľovať a milovať. Životný príbeh legendárnej mexickej maliarky Fridy Kahlo je plný vášne, lásky, humoru, podmanivej hudby a tanca. Sólisti a tanečníci v nápaditých kostýmoch spolu so živým orchestrom predvedú oslavu neskrotného života jednej z najvýznamnejších maliarok 20. storočia.

Medzitým v utorok 16. mája o 16:00 uvedie Hnúšťanské bábkové divadlo bábkovú paródiu pre deti aj dospelých Don Šajn.

Oslavy dní mesta a obce

Začiatok mája patrí v Rimavskej Sobote už tradične oslavám Dní mesta, ktoré sprevádzajú jarné trhy, bohatý kultúrny program, výstavy a rôzne atrakcie pre deti. „Piatkový program (05. mája) sa začína o 9:00 predstavením pre deti Tárajko a Popletajka. O 13:00 zaujme módna prehliadka. Podvečer o 18:00 je na pláne koncert hudobnej skupiny Kollárovci a o 20:00 vystúpi aj populárny raper Rakby,“ vymenovala manažérka MAS. V sobotu (06. mája) pokračuje popri trhu aj kultúrny program. Na návštevníkov čaká dychový orchester, country hudba či módna prehliadka.

Koncom mesiaca (27. mája od 15:00) oslávi svoje Dni obce aj Utekáč. „Okrem bohatého kultúrneho programu, v ktorom vystúpia folklórne súbory Hriňovčan z Hriňovej a Vepor z Klenovca či Ľudová hudba Jána Maka, bude uvedený aj ďalší diel knihy Utekáč na dobových fotografiách,“ povedala Vargová.

Pre milovníkov motoriek a cyklistiky

Sobota 6. mája bude v Rimavskej Sobote okrem iného o stretnutí nadšencov motocyklov. Začína sa o 10:00 na Hostinského ulici pred bývalou Hypernovou. Súčasťou programu je spanilá jazda mestom, súťaže pre deti, koncerty hudobných skupín a večerná zábava.

Na druhý deň (nedeľa 7. mája) štartujú cestné cyklistické preteky Jarná cena s trasou v dĺžke 104,7 kilometrov a s prevýšením 500 metrov. „Umiestnenie štartu a cieľa pretekov v centre obce Jesenské spolu s bohatou diváckou kulisou vytvára neopakovateľnú atmosféru profesionálnych cyklistických pretekov. Užijú si ich rovnako pretekári ako aj diváci. Slávnostný štart je na pláne o 10:45 a víťazi budú vyhlásení o 14:30,“ pozvala manažérka MAS.

Retromajáles

V parku pri zrekonštruovanej budove Prvého slovenského gymnázia v Revúcej sa chystá hudobno-spoločenský večer pod holým nebom s názvom Revúcky retromajáles. „Do tanca bude hrať Retro Music Band, Tanečný orchester Rimavská Sobota a ako hosť vystúpi o 19:00 Robo Opatovský. Nenechajte si ujsť v piatok 19. mája nezvyčajnú zábavu v retro štýle,“ poznamenala manažérka MAS.

Mystic Choir, šach a prednes

V stredu 3. mája sa v obci Teplý Vrch koná koncert vokálnej skupiny Mystic Choir z Rimavskej Soboty. V Hrnčiarskych Zalužanoch sa v sobotu 20. mája stretnú priaznivci šachu na medzinárodnom šachovom open turnaji. Vo štvrtok 25. mája bude obec Vyšný Skálnik už tradične dejiskom okresného kola súťaže v prednese štúrovskej poézie a prózy pre základné školy.

Ďalšie podujatia pripravované v tomto roku v regióne Gemer-Malohont a jeho okolí, ako aj kontakty na organizátorov, nájdete v Kalendári podujatí na web stránke turistického sprievodcu regiónom Malohont: www.regionmalohont.sk.

Zdroj: Miroslava Vargová, MAS Malohont

Pridaj komentár