LUKOVIŠTIA: Počas súťaže Lukovišťský kalíščok sa hodnotilo viac ako 260 vzoriek destilátov

Lukovištia – Viac ako 260 vzoriek z 30 páleníc z Banskobystrického kraja a okolia hodnotilo 44 degustátorov počas súťaže Lukovišťský kalíščok, ktorá sa konala v piatok 12. mája v obci Lukovištia v okrese Rimavská Sobota. Degustátori pod odborných dohľadom členov Slovenského rádu rytierov destilátov anonymne hodnotili vzhľad, čistotu a intenzitu vône a chuti, ako aj vzájomnú vyváženosť chuti a vône páleniek.

„Najlepšie hodnotené destiláty postúpili do finále. V ňom boli určení víťazi jednotlivých odrôd a šampión súťaže. Stala sa ním slivovica od Jána Šimona z Vyšnej Pokoradze, vypálená priamo v pálenici v Lukovištiach,“ informovala Sobotnik.sk Miroslava Vargová, manažérka Miestnej akčnej skupiny Malohont, ktorá bola jedným z organizátorov.

Spomedzi šiestich súťažných kategórií – slivka, hruška, jablko, čerešňa/višňa, záhradná zmes a iné – bola najpočetnejšie zastúpená kategória sliviek. V kategórii iné destiláty sa hodnotitelia stretli s pálenkami z hrozna, drienky, šípky, trnky, bazy, maliny, marhule i raže.

Okrem hlavného ocenenia hodnotitelia udelili zúčastneným pestovateľom 78 zlatých, 75 strieborných a 70 bronzových diplomov. Podľa organizátorov to svedčí o vysokej úrovni zúčastnených vzoriek. „Mená víťazov spoznáme 15. júla 2017, kedy sa uskutoční koštovka páleniek pod názvom Lukovišťský kalíščok a ocenenie najlepších. V tento deň bude možné ochutnať všetkých 265 súťažných destilátov. Nebude chýbať ani kultúrny program,“ dodala Alena Segedyová, starostka Lukovíšť.

Podujatie Lukovišťský kalíščok organizuje okrem obce Lukovištia a MAS Malohont i Združenie pestovateľských páleníc SR Nitra, Gemerská poľnohospodársko-potravinárska komora R. Sobota a okresné výbory Slovenského zväzu záhradkárov Rimavská Sobota a Lučenec.

Zdroj: Miroslava Vargová, MAS Malohont   Foto: Ivana Kováčová a Lucia Mitterová

Pridaj komentár