Noc múzeí a galérií 2017 môžete v našich regiónoch stráviť na deviatich miestach

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Podobne ako každý rok v tomto čase, aj túto sobotu 20. mája sa otvoria brány kultúrnych inštitúcií v rámci špeciálneho podujatia Noc múzeí a galérií 2017, počas ktorého sa pre svojich návštevníkov snažia pripraviť špeciálny program. Prijmite teda pár tipov, ako stráviť sobotňajšie popoludňajšie a nočné hodiny v múzeách a galériách Gemera, Malohontu a Novohradu.

Zaujímavý program čaká na návštevníkov andrássyovského kaštieľa v Betliari. Štartuje už o 11:00 tvorivými dielňami pre deti. O 16:00 bude nasledovať vernisáž výstavy 1890 – Seriál vs. história, kde sa predstavia aj samotní herci. Od 18:00 sú naplánované klasické aj špeciálne seriálové prehliadky kaštieľa, ktoré začínajú každých 15 minút. O 23:00 program ukončí ohňostroj. Vstupné je 8 eur pre dospelých a 5 eur pre deti nad šesť rokov, študentov i seniorov nad 62 rokov.

V Baníckom múzeu (BM) v Rožňave budú počas podujatia Noc múzeí a galérií 2017 od 19:00 do 23:00 nočné prehliadky všetkých sprístupnených objektov za zvýhodnené jednorázové vstupné. „Návštevníci tak budú môcť využiť možnosť navštíviť na jednu vstupenku sprístupnené expozície v areáli Zážitkového centra SENTINEL na Šafárikovej 43, Historickú expozíciu na Šafárikovej 31 a aktuálne výstavy v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave na Námestí Baníkov 25. V Krásnohorskom Podhradí na Lipovej 122 bude návštevníkom k dispozícii Andrássyho obrazáreň,“ načrtla Gabriella Badin z BM.

V Rimavskej Sobote môžete navštíviť Gemersko-malohontské múzeum (GMM). „Od 18:00 do 23:00 je pre návštevníkov pripravený bohatý program – prezentácia remeselnej výroby, výroba cigánskych tkaničiek a mydla, hudobný recitál, divadlo, živé zvieratá a mnoho iného. Každý 100. návštevník dostane od riaditeľky múzea darček,“ uviedla Martina Oštrom Mareková z GMM. Vstupné je 1 euro a deti do 6 rokov majú vstup zdarma.

Druhou možnosťou v tomto meste je Mestská galéria na Hlavnom námestí 5, kde vás od 18:00 do 23:00 čaká komentovaná prehliadka výstavy sochára Michala Machciníka s názvom „Čo je to umenie v krajine? Chýbať nebude tvorivá dielňa pre deti a dospelých či krátke divadelné pásma divadelného súboru Divosud pri Mestskom kultúrnom stredisku R. Sobota z hry Ženba, alebo fragmenty z Gogoľa.

V Lučenci v Novohradskom múzeu a galérii (NMG) začína program o 16:00 a je postavený tak, aby sa návštevníci múzea dozvedeli, aké rôzne odborné činnosti stoja za fungovaním múzea, no pred očami verejnosti sú často ukryté. „V rámci animačného programu Za oponou NMG – Od obyčajnej veci k zbierkovému predmetu, ktorý bude na nádvorí múzea, sa deti dozvedia, akou cestou prejdú predmety, kým sa stanú súčasťou zbierkového fondu múzea. Súčasne s tým bude CHKO Cerová vrchovina prezentovať svoje aktivity pri ochrane prírody na území Novohradu. Deti si budú môcť tiež vyskúšať, na akej úrovni pracujú ich zmysly pri rôznych ekohrách,“ informovala Michaela Škodová z NMG.

Ďalšími zaujímavosťami programu lučeneckého múzea je prednáška Slovanské osídlenie Slovenska, ktorú prednesie Marta Mácelová z Katedry histórie Filozofickej fakulty UMB v Banskej Bystrici. Hlavný program sa zakončí premietaním dobrodružného historického filmu Meč a kríž, ktorého autormi a účinkujúcimi sú členovia OZ Semita Iusti.

Počas celého podujatia budete mať jedinečnú príležitosť nahliadnuť do dielne zlatníkov, študentov Súkromnej strednej umeleckej školy Hodruša – Hámre a do činnosti OZ Siváci z Košíc, ktorí sa venujú rekonštrukcii odievania, vybavenia, zbraní a prejavom duchovnej kultúry Slovanov v čase Veľkomoravskej ríše. „Počas celého trvania podujatia budú tiež sprístupnené výstavy Avari a Slovania na sever od Dunaja a Umelecké remeslo od praveku po súčasnosť. V priestoroch stálej expozície Poklady minulosti na vás čaká netradičná forma prezentácie histórie Novohradu,“ dodala Škodová s tým, že návštevníci si zároveň budú môcť priniesť so sebou predmety, ktoré im odborní pracovníci radi určia, prípadne ohodnotia.

Noc múzeí a galérií 2017 môžete stráviť aj v Hradnom múzeu (HM) vo Fiľakove. Tam o 18:00 otvorí program výstava Minerály pod lupou, ktorá predstaví pestrú paletu vzácnych minerálov a kryštálov zo Slovenska, Českej republiky a najznámejších svetových nálezísk. Chýbať nebude ani miniburza minerálov.

„V mestskom múzeu uvidia návštevníci aj jeden zo štyroch pôvodných historických ciferníkov fiľakovských kostolných hodín, ktorý inštitúcii daruje Rímskokatolícka cirkev – farnosť Fiľakovo. Na nádvorí nasleduje medzi 19:00 až 23:00 premietanie archívnych pohľadníc a fotografií s pohľadom do minulého storočia mesta,“ priblížila riaditeľka HM Viktória Tittonová.

V Bebekovej bašte Fiľakovského hradu sa o 19:00 otvára interaktívna výstava s názvom „Expedícia Stredovek“, ktorá návštevníkom predstaví niekoľko zaujímavostí z tohto rozporuplného historického obdobia. „Budú tu k dispozícii repliky dobového odevu, náradia a náčinia, hudobných nástrojov, hier a pomôcok útrpného práva. Najmenší môžu osedlať maketu koňa v role vojenského jazdca, čaká ich fragment husitskej vozovej hradby a razba mincí,“ dodala Tittonová. Vstup na podujatie je bezplatný.

V okrese Veľký Krtíš môžete navštíviť počas Noci múzeí a galérií Múzeum bábkarských kultúr a hračiek (MBKaH) na hrade Modrý Kameň. Program sa začne o 17:00 otvorením výstavy Dvíhame oči k bohu v hradnej kaplnke. „Od 17:30 oživia náš hrad scénky z populárnych rozprávok Elza, Anna a Olaf z Ľadového kráľovstva a Sid z Doby ľadovej. Do detských čias vás prenesie vystúpenie Patrície Jarjabkovej a Kuka, známych z detskej relácie Od Kuka do Kuka v zrekonštruovanej barokovej sále a následná autogramiáda,“ doplnila Katarína Hanková Jančeková z MBKaH.

Podvečer si organizátori prichystali divadelné predstavenie O Maruške a dvanástich mesiačikoch v podaní divadla Hotel Mária B. Bystrica. Spestrením bude výstava Gallery VK, výber najlepších diel neprofesionálnych umelcov okresu. „Šaško Fjodor nás zabaví neuveriteľne zábavnou, nielen žonglérskou show. S profesionálnymi hercami zažijete workshop o animácií bábok. Pre najmenších je pripravené Hračkovisko a Tvorivé dielne. Od 17:00 vás pred hradom zabaví drevený kolotoč a šliapacie káry, na nádvorí,“ avizovala ďalej Hanková Jančeková. Vstupné na podujatie je 3 eurá pre dospelých, 1,5 eura pre deti, študentov a dôchodcov. Voľný vstup platí pre deti do troch rokov a ZŤP.

V Dolnej Strehovej (okr. V. Krtíš) v kaštieli Imre Madácha, kde sídli Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku (MKMnS), môžete absolvovať už od 10:00 do 22:00 prehliadky s lektorským výkladom. Počas prehliadky je možnosť pozretia filmu Tragédia človeka. O 12:00 prednesie výber z básní Imre Madácha Lucia Holováčová. O 14:00 sa predstaví Seaboard – vážna hudba Kristína Kortišová a o 17.30 vystúpi folklórny súbor Nógrád Rádzovce. Na program je počas celého dňa voľný vstup.

Posledným tipom je ďalšia akcia MKMnS, tentoraz v pamätnom dome Kálmána Mikszátha v Sklabinej (okr. V. Krtíš). Aj tu sa začína program o 10:00 prehliadkou expozície pod názvou „Tu prežil…“, ktorá predstavuje návštevníkom život a literárne dielo tohto známeho spisovateľa, ako aj život v Sklabinej v 19. storočí. O 14:00 je naplánované predstavenie Nebohý baránok – bábkové divadlo pre deti, o 15:00 zhotovovanie a ukážka krajkových bábok. O 16:00 nasleduje prezentácia dobových hier a hračiek. O 17:00 je na pláne premietanie filmu Kálmán Mikszáth – Prípad mladého Nosztyho s Marikou Tóthovou. Program ukončí diskusia o filme.

Zdroj: HM, GMM, NMG, MBKaH, www.nmag.sk

Pridaj komentár