Aj Rimavská Baňa má svoj kruhový objazd. Na Sinci:-)

RIMAVSKÁ BAŇA – Pokiaľ často jazdíte cez Rimavskú Baňu a nikdy ste nijaký kruhový objazd v tejto dedine nezaregistrovali, nie je to vašou nepozornosťou. Nenachádza sa na hlavnom ťahu z Rimavskej Soboty do Hnúšte, ani v žiadnej z bočných ulíc. Ak by ste ho chceli vidieť, musíte zamieriť podstatne vyššie – až na vysoký vrch Sinec.

Práve tu, neďaleko niekdajšej horárne, nazývanej aj Fabovou, je vybudovaný spomínaný kruhový objazd. Aj jeho prítomnosť na takomto mieste môže vyzerať úsmevne, má svoje opodstatnenie. Slúži totiž na otáčanie nákladných vozidiel, ktoré zo Sinca zvážajú vyťažené drevo a práve za týmto účelom ho lesníci vybudovali.

Hoci prirodzene nejde o cestnú stavbu, ktorá by spĺňala predpísané parametre na reálnu premávku, vyzerá ako skutočný kruhový objazd a Rimavská Baňa (v katastri ktorej sa nachádza) tak má malú kuriozitku. S trochou nadsádzky dokonca môžeme povedať, že okrem obyvateľov okresného sídla sú „Baňanci“ v našom regióne jediní, ktorí sa môžu hrdiť tým, že je u nich vybudovaný kruhový objazd:-) A to dokonca v nadmorskej výške 830 metrov, čím sa na Slovensku zrejme tiež radí k rekordmanom:-)

K spomínanému objazdu vedie úzka asfaltová cesta, ktorá sa začína v Hámri, v miestnej časti Kokavy nad Rimavicou. Keďže slúži na zvážanie dreva, vjazd na ňu je zakázaný. Stojí však za to vyjsť ňou napríklad peši až na Sinec, pretože vedie skutočne malebnou lesnou krajinou so zurčiacim potôčikom. Navyše, už spomínaná Fabova horáreň sa od objazdu nachádza len nejakých 300 metrov a ponúka pekný výhľad na krajinu.

TIP: Pozrite si zábavné dopravné značky v okresoch Rimavská Sobota a Lučenec

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár