RIMAVSKÁ SOBOTA: Na Noc múzeí a galérií zavítalo 548 návštevníkov

RIMAVSKÁ SOBOTA – Celkovo 548 návštevníkov, z toho 238 detí, navštívilo v sobotu 20. mája 2017 trinásty ročník podujatia Noc múzeí a galérií v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote. Ako Sobotnik.sk informovala jeho PR referentka Martina Oštrom Mareková, každý 100. návštevník dostal od riaditeľky múzea Oľgy Bodorovej darček.

Hosťom večera bolo Súkromné hudobné a dramatické konzervatórium v Rimavskej Sobote, ktoré sa na nádvorí múzea predviedlo divadelnú scénku s názvom „Cigáni idú do neba“. Rovnako sa predstavili v expozícii múzea s hudobným recitálom.

V rámci programu bola sprístupnená výstava s názvom Krásavice zahalené v dyme. Historické fajky a fajčiarske potreby zo zbierok Gemersko-malohontského múzea. „Predstaví historické fajky zo zbierok múzea, z obdobia 17. až 20. storočia a rôzne pomôcky a potreby, používané pri fajčení a užívaní tabaku,“ uviedla Oštrom Mareková. Dodala, že výstava potrvá do 31. júla 2017. O výrobe fajok v súčasnosti priamo na podujatí porozprával Marek Kando z Ružomberka, jeden zo štyroch výrobcov na Slovensku.

Pri prehliadke múzea si návštevníci pozreli ďalšie dve výstavy. Prvá z nich, Maliar Lučenca. Život a dielo Františka Gyurkovitsa (1876 – 1968) prezentuje maliarovu umeleckú dráhu a jeho osobnosť v kontexte rodinných vzťahov a historicko-spoločenských pomerov doby. Výstava potrvá do 31. júla 2017.

Druhá výstava je Romano dživipen – Rómsky život, XI. ročník. Ide  zároveň aj o súťažnú prehliadku výtvarných prác žiakov základných škôl v okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Poltár. „Ich námetom sú rómska kultúra, život Rómov v minulosti a v súčasnosti. Ďalej sú to motívy ľudového bývania, kočovania, odievania, ale aj vzťah Rómov k hudbe, k remeslám, ich predstavy o nadprirodzených a rozprávkových bytostiach. Potrvá do 25. júna 2017,“ doplnila PR referentka.

Návštevníci absolvovali aj tradičnú komentovanú prehliadku stálej vlastivednej expozície a pochutili na guľáši, pečenom mäse a cukrovinkách.. Atmosféru nočnej prehliadky múzea dotvorila prezentácia remeselníkov z Gemera-Malohontu. Spojená bola s ukážkou remeselných prác a výrobkov, ich predajom a možnosťou niektoré remeslo aj osobne vyskúšať. Predstavila sa Eva Sojková z Utekáča s pletením cigánskych tkaničiek, Martin Feľbaba z Kokavy nad Rimavicou s pletením lana. Ďalej to bola Katarína Slaninová z Hrnčiarskych Zalužian s výrobou mydla, Ladislav Hedvigi z Rimavských Zalužian s výrobou drevených kyjatických hračiek. Anna Agócsová z Hajnáčky predviedla ručné a strojové vyšívanie a Henrieta Babik z Rimavskej Soboty s výrobu bižutérie a dekorácií z korálkov. Na nádvorí múzea deti našli živé domáce zvieratá (ovce, kozy, holuby, sliepky a zajace).

Zdroj: Martina Oštrom Mareková. Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár