VEĽKÉ TERIAKOVCE: Bociany si postavili hniezdo v spleti káblov nad rušnou cestou

VEĽKÉ TERIAKOVCE – Väčšina z nás by pri výbere nového bývania zrejme uprednostnila miesto mimo rušných dopravných ťahov či prenosových energetických sietí. Párik bocianov, ktorý sa prednedávnom usadil vo Veľkých Teriakovciach pri Rimavskej Sobote, má však zrejme opačný vkus. Svoje hniezdo si bociany postavili na betónovom stĺpe, medzi natiahnutými káblami. Doslova nad rušnou vozovkou do Hnúšte, ktorou denne prejdú tisícky áut.

Paradoxom pritom je, že neďaleko, na len približne dvesto metrov vzdialenom stĺpe pri autobusovej zastávke, majú už od roku 2008 pripravenú špeciálnu podložku, na ktorej by hniezdo postavili ľahšie. Ďalšiu podobnú podložku majú bociany od roku 2015 nachystanú na ďalšom „elektrickom“ stĺpe neďaleko miestneho salaša. Ani tá si však nezískala ich dôveru.

Do Teriakoviec sa tak tieto vtáky vrátili po dlhých rokoch. V uplynulom období totiž podľa našich informácií, ako aj podľa informácií špecializovaného portálu bociany.sk, v tejto dedine nehniezdili.

Minimálne od 70. rokov minulého storočia však mali hniezdo na stodole vo dvore miestneho obyvateľa Pavla Grajzela. V roku 2004 však spadlo a vtáci ho už neobnovili. Ďalšie dve zaniknuté hniezda sa nachádzali na už spomínaných betónových stĺpoch pri autobusovej zastávke a salaši, kde sú v súčasnosti inštalované podložky.

Zdroj: Sobotnik.sk, Bociany.sk   Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár