FIĽAKOVO: Hradné hry prinesú históriu stredoveku a raného novoveku

FIĽAKOVO – Históriou stredoveku a raného novoveku ožije nádvorie Fiľakovského hradu počas 18. ročníka podujatia Fiľakovské historické hradné hry, ktoré sa konajú 17. a 18. júna 2017. Ako v tejto súvislosti informovala médiá riaditeľka Hradného múzea Fiľakovo Viktória Tittonová, v tomto roku sa sobotňajší program posúva do poludňajších a večerných hodín.

„Po otvorení brán o 16:00 čaká najmenších bohatý program s bábkovým predstavením, prekážkovou dráhou, historickými hračkami, bitkou s rytiermi a prezentáciou pastierskych a loveckých psov. Aby sa nenudili ani dospelí, budú mať možnosť nazrieť do každodenného tureckého života, ochutnať kráľovskú čokoládu, či navštíviť remeselnícky jarmok a dielne, alebo mučiareň v kazemate,“ konkretizovala Titonová.

Ako pokračovala, o 18:00 si návštevníci v rámci prvého programového bloku vychutnajú atmosféru pešieho a jazdeckého rytierskeho turnaja, počas ktorého sa predstavia najlepší bojovníci stredoveku. „Druhý programový blok s barokovými tancami, sokoliarskym, šermiarskym a janičiarskym predstavením, ukončí rekonštrukcia dobytia hradu tureckou, kuruckou a sedmohradskou armádou v roku 1682,“ avizovala riaditeľka s tým, že po boji nasleduje zábava, hostina a výuka dobových tancov, spestrená predstavením činnosti inkvizície a ohňovou show.

V nedeľu sa na hrade koná 11. ročník Medzinárodnej súťaže v historickej lukostreľbe o titul „Lukostrelec Novohradu“ a hodnosť „Obranca Fiľakovského hradu“. „Zabojujú v nej strelci zo Slovenska aj Maďarska v niekoľkých disciplínach. Občianske združenie Koháry a Hradné múzeum vo Fiľakove každého srdečne pozýva na toto dvojdňové podujatie,“ zakončila Tittonová.

Zdroj: Viktória Tittonová, HMF Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár