FIĽAKOVO: Nová skládka v kameňolome Chrastie bude slúžiť na uloženie stavebného odpadu

FIĽAKOVO – Na vývoz stavebného odpadu a sutiny, ktoré vznikajú pri rôznych stavebných prácach, bude slúžiť skládka inertného odpadu, ktorú buduje samospráva Fiľakova v bývalom kameňolome Chrastie. Do prevádzky by mala byť uvedená na jeseň.

Podľa slov primátora Attilu Agócsa malo mesto doteraz s podobným odpadom problémy. „Denno-denne sa naše verejnoprospešné služby stretávajú s požiadavkou ľudí o jeho umiestnenie. Doteraz však na to mesto nemalo kapacity. Ľudia museli platiť poplatok za odvoz do Lučenca a zároveň platili aj za jeho uskladnenie,“ vysvetlil primátor.

Ako ďalej zdôraznil, v bývalom kameňolome nebudú uskladňovať žiadne nebezpečné ani komunálny odpad. „Nikto sa nemusí báť, netreba si to predstaviť ako haldy odpadu. Ideme bezpečným stavebným odpadom vypĺňať jamy a dvory po ťažbe v kameňolome,“ dodal.

Pozemok, na ktorom skládka vzniká, má rozlohu 10 000 metrov štvorcových a patrí miestnemu urbariátu, s ktorým mesto uzavrelo zmluvu. Do prác vrátane projektových dokumentácií mesto doteraz investovalo približne 85 000 eur. Náklady zahŕňali výstavbu oplotenia, vrátnice, zakúpenie kamery, rampy, váhy či aktívneho bleskozvodu.

„Snažili sme sa použiť čo najmodernejšie technológie. Kamera bude mať softvér, ktorý bude rozoznávať evidenčné čísla áut a bude ich priraďovať k fakturačným údajom. Bude to na dosť vysokej úrovni,“ povedal primátor.

Uskladnenie odpadu bude pre obyvateľov spoplatnené. „Musíme vykryť úvodnú investíciu, poplatky urbariátu, náklady na prevádzku a odkladať časť zisku do rekultivačného fondu,“ objasnil primátor. Ako dodal, cenu za uskladnenie odpadu ale stanovia čo najnižšie.

Zdroj: Tlačová kancelária mesta Fiľakovo, Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár