FIĽAKOVO: Samospráva zriadi stacionár pre seniorov, využije peniaze z akčného plánu

FIĽAKOVO – Samospráva Fiľakova čoskoro využije financie zo schváleného akčného plánu rozvoja okresu Lučenec. Ako informoval primátor Attila Agócs, mesto ich použije na vytvorenie denného stacionára pre seniorov, ktorý by mal sídliť v budove bývalej základnej umeleckej školy na Koháryho námestí.

Časť budovy v súčasnosti využíva mestská polícia a ďalšia časť sa zmení na novú tržnicu. Stacionár bude sídliť v tretej časti. Poskytne miesto pre 15 seniorov, o ktorých sa budú starať traja zamestnanci. „Denný stacionár pre seniorov je doplnok sociálnych služieb, ktorý v meste dlhodobo chýba. Potrebujeme ho, nakoľko sa nič podobné nenachádza v celom mikroregióne,“ vysvetlil primátor. Dodal, že prednosť dostanú dôchodcovia s horším zdravotným stavom, ktorých zatiaľ ich rodiny nechcú umiestniť do domova.

Zo schváleného akčného plánu sa na projekt použije 10 000 eur. Tieto peniaze poslúžili na projektovú dokumentáciu a tiež na odizolovanie časti budovy od spodných vôd. Objekt však potrebuje komplexnejšiu prestavbu a mesto sa preto plánuje uchádzať aj o ďalšiu dotáciu.

„Projektová dokumentácia je už pripravená a očakávame vypísanie výzvy v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. V súčasnosti sa vedú polemiky o stacionároch, pretože sa vraj často zneužívajú. Niektoré samosprávy menia názvy svojich klubov dôchodcov na denné stacionáre, aby získali dotácie. My sa tomu chceme vyhnúť. Ak však nastanú nejaké problémy a podmienky sprísnia, začneme postupne s prestavbou na vlastnú päsť,“ konštatoval Agócs.

S prestavbou budovy by sa malo začať v ďalšom roku. Mesto chce denný stacionár prevádzkovať spolu s miestnym domovom dôchodcov Nezábudka.

Zdroj: Kancelária primátora mesta Fiľakovo Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár