BETLIAR: V nedeľu si andrássyovský kaštieľ prezriete zadarmo

BETLIAR – Tak ako každú prvú nedeľu v mesiaci, aj 6. augusta 2017 bude andrássyovský kaštieľ v Betliari sprístupnený návštevníkom bezplatne. Ako Sobotnik.sk informovala jeho kultúrno-propagačná manažérka Judita Krajčiová, z technických a bezpečnostných dôvodov budú prehliadky prebiehať formou organizovaných vstupov s obmedzeným počtom návštevníkov (maximálne 30 osôb) v štvrťhodinových intervaloch.

„Aby sme vyšli našim návštevníkom v ústrety, predĺžili sme v tento deň otváracie hodiny o jednu hodinu, teda od 9.00 do 18.00. Do kaštieľa sa takto dostane maximálne 1100 návštevníkov, preto Vás prosíme o zhovievavosť a pochopenie,“ uviedla Krajčiová. Múzeum zároveň upozorňuje, že rezervácie vstupov nie sú možné.

Okrem stálej expozície je v kaštieli aktuálne výstava 1890 Seriál vs. história, vďaka ktorej sa môžu návštevníci preniesť do obdobia konca 19. storočia. Obdivovať môžu tiež smútočnú róbu grófky Františky Andrássyovej z čierneho hodvábu, ktorú mala na pohrebe cisárovnej Sisi v roku 1898, jej jedinečné šperky, kabelky a iné módne doplnky.

„Z technických vynálezov druhej polovice 19. storočia sú vystavené také unikáty, ako jeden z prvých telefónov, bicykel, ale aj radiátory, fotoaparáty a iné, ktoré na výstavu zapožičalo Technické múzeum v Košiciach,“ konkretizovala manažérka.

Umenie tohto obdobia na výstave reprezentujú mimoriadne vzácne diela svetových autorov ako Alfonz Mucha, August Rodin a Ladislav Mednyánszky. Pre najmenších návštevníkov pracovníci múzea pripravili tvorivú dielňu pod vedením skúsenej výtvarníčky, kde bude od 11:00 do 15:00 prebiehať výroba šperkov.

Zdroj: Judita Krajčiová, Múzeum Betliar

Pridaj komentár