GEMER-MALOHONT: V júli nás čakajú podujatia od Hajnáčky až po Muráň

GEMER-MALOHONT – Dni obcí, turistický výstup, rozprávkový les, koštovka páleniek, country festival a ródeo, ale aj festival remesiel, gastronómie a ľudovej kultúry. To všetko nás čaká počas júla v regióne Gemer-Malohont. Sobotnik.sk o jednotlivých akciách informovala manažérka Miestnej akčnej skupiny (MAS) Malohont Miroslava Vargová.

Turistika a šport

Od oficiálneho otvorenie rozhľadne Slopovo na rozhraní chotárov Klenovca a Kokavy nad Rimavicou ubehli už dva roky. Pri tejto príležitosti sa v sobotu 8. júla koná turistický výstup s predpokladaným zrazom pri rozhľadni o 12:00. „Pre účastníkov bude pripravený guľáš a odznak na pamiatku,“ dodala Vargová.

V ten istý deň (8. júla) je na Teplom Vrchu od 14:00 hasičská súťaž o putovný pohár predsedu Mikroregiónu Teplý Vrch. Vyvrcholí koncertom skupiny Nirvana Revival Band o 18:00.

Priaznivci futbalu si prídu na svoje v Hnúšti. V nedeľu 16. júla si tam na štadióne v Memoriále Ondreja Maciaka od 13:00 zmerajú sily štyri futbalové družstvá z Hnúšte, Jesenského, Revúcej a Čierneho Balogu.

Pre rôzne tímy z regiónu a jeho okolia je určený Turnaj vo florbale, ktorý sa uskutoční 22. júla od 9:00 v Rimavskom Brezove. „V hasičskom športe sa bude súťažiť aj v obci Kružno, a to v sobotu 29. júla v rámci Memoriálu Jozefa Porubjaka,“ doplnila manažérka MAS.

Z rozprávky do rozprávky

Pre nepriaznivé počasie sa rozprávkový les na Vyšnom Skálniku bude konať v náhradnom termíne, v nedeľu 9. júla od 9:00 do 12:30. Na deti čaká putovanie rozprávkami od Pavla Dobšinského. „Novinkou je zbieranie pečiatok do rozprávkovej knižky na jednotlivých stanovištiach, za ktoré získajú v cieli balíček sladkých odmien,“ priblížila Vargová.

Koštovka domácich páleniek

Viac ako 260 vzoriek z 30 páleníc Banskobystrického kraja bude možné ochutnať v rámci súťažnej výstavy a ochutnávky ovocných destilátov Lukovišťský kalíščok. Koná sa v sobotu 15. júla od 9:30 v Lukovištiach. “Doobeda prebehne vyhodnotenie a ocenenie víťazov, po ktorom bude nasledovať koštovka páleniek,“ avizovala manažérka MAS s tým, že chýbať nebude ani kultúrny program či niečo dobré pod zub.

Pre milovníkov Divokého západu

Country festival v Kokave nad Rimavicou, ktorý je zameraný na country, bluegrass, folk, akustickú hudbu a príbuzné žánre, otvára svoje brány v piatok 14. júla o 19:00. „Najväčším lákadlom prvého dňa je večerná párty s Julom Viršíkom z rádia Expres. Druhý deň (sobota 15. júna) bude patriť viacerým interpretom vrátane Maxim Turbulenc z Českej republiky a sprievodnému programu. Na ňom návštevníkov čakajú westernové ukážky, ryžovanie zlata, jazda na koni a ďalšie atrakcie,“ priblížila Vargová.

O týždeň neskôr (21. – 22. júna) budú môcť v obci Muráň návštevníci obdivovať krásu tátošov a umenie ich jazdcov počas 25. ročníka najväčšieho a najstaršieho ródea v Európe. Ródeo súťaže budú striedať koncerty kapiel ako Horkýže slíže, Kandráčovci či Gladiátor.

Divadelná komédia o ženách

Piatok 21. júla bude v Hnúšti patriť divadlu. „Skvelý herecký trojkoncert o 19:00 odhalí mužom všetko, čo chceli vedieť o ženách, ale báli sa to opýtať. Divadelná komédia nahliadne v piatich príbehoch do duše ženy, do jej pocitov, do sveta intríg, ľúbostných sklamaní, ale aj šteklivých tajomstiev,“ uviedla predstavenie manažérka MAS.

Rozprávková dedina ožíva

Už tradičné rozprávkové Drienčany si môžu návštevníci vychutnať všetkými zmyslami počas festivalu remesiel, gastronómie a ľudovej kultúry pod názvom Dedina ožíva v sobotu 22. júla od 9:00. „Vaše chuťové poháriky potešia špeciality starých mám i súčasné kulinárske pochúťky. Rozvoňajú celú dedinu vo dvoroch, ktoré otvoria ľudia z obce a jej okolia,“ poznamenala Vargová. Ako dodala, očiam i ušiam ulahodia folklórne zoskupenia a sólisti z Gemera-Malohontu a folklórny súbor Podpoľanec z Detvy. Spestrením programu bude retro kapela Zuzany Haasovej a množstvo sprievodných aktivít.

Z každého rožka troška

Masívny zvuk, svetelná show a zábava až do rána čaká na všetkých tancachtivých na Diskotreske na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote. V piatok 7. júla to tam roztočia DJ Robin, Bongomann Elizz a Rubi Wave.

Obec Jesenské oslávi svoj deň v sobotu 8. júla kultúrnym programom, atrakciami pre deti i futbalovým turnajom.

V Ožďanoch bude v sobotu 15. júla od 15:00 v areáli obecného úradu rozvoniavať guľáš. Pripravovať ho budú súťažné družstvá z obce a jej okolia. „Popri tom sú prichystané rôzne súťaže pre deti aj dospelých, lukostreľba, jazda na koni a veľa inej zábavy,“ dodala manažérka MAS.

Obec Sušany si svojimi Dňami obce – Sušánskou posvieckou (21. – 23. júla) pripomenie niekoľko významných výročí. Konkrétne 610. výročie prvej písomnej zmienky o obci Sušany, 105. výročie vysviacky chrámu sv. Anny v Sušanoch a 25. výročie ustanovenia farnosti Sušany.

Poľovnícky deň, ktorý sa koná 22. júla v Hajnáčke, ponúkne možnosť bližšie spoznať prácu poľovníkov a pochutnať si na guľáši z diviny. „Pripravené sú ukážky práce poľovníkov, prehliadka poľovných psov a mnoho sprievodných akcií. Napríklad sokoliarstvo, lukostreľba i hry pre deti,“ zakončila Vargová.

Ďalšie podujatia pripravované v tomto roku v regióne Malohont a jeho okolí, ako aj kontakty na organizátorov, nájdete v Kalendári podujatí na web stránke turistického sprievodcu regiónom Malohont: www.regionmalohont.sk.

Zdroj: Miroslava Vargová, MAS Malohont

Pridaj komentár