LUČENEC: Všestranné využitie hliny priblíži podujatie Dotkni sa Novohradu; objav keramiku

LUČENEC – Zvýšiť povedomie o historickom význame hliny, o pracovných postupoch pri jej spracovaní v minulosti i dnes, a predstaviť ju ako univerzálny a všestranne využiteľný materiál, je zámerom podujatia Dotkni sa Novohradu; objav keramiku, ktoré sa koná v sobotu 22. júla 2017 od 16:00 do 19:00 v priestoroch Novohradského múzea a galéria (NMG) v Lučenci. Ako médiá informovala Michaela Škodová z NMG, akcia je súčasťou Dní keramiky 2017.

„Cieľom tohto podujatia je poskytnúť návštevníkom možnosť vyskúšať si prácu s hlinou a dať do pozornosti obyvateľom Lučenca a okolia jedinečné podujatie Medzinárodné keramické sympózium Lučenec – Kalinovo,“ priblížila Škodová. Ide o tvorivý pobyt umelcov, najmä keramikov  a sochárov, ktorý prebieha každé leto v neateliérových podmienkach, v priestoroch fabriky Žiaromat v Kalinove.

Aktuálny ročník podujatia otvoria a svojou tvorbou sa predstavia účastníčky tohoročného sympózia Anna Horváthová, Gabriela Luptáková, Ivica Vidrová a Lucia Lizáková zo Slovenska, ako aj Šárka Radová z Českej republiky.

„Od 17:30 do 18:30 odznejú prednášky odborných pracovníkov NMG pod názvami Premeny hliny – Z histórie hrnčiarstva na území Novohradu a Krása zrodená z hliny – O umeleckom využití hliny včera a dnes,“ dodala Škodová s tým, že zaujímavým lákadlom pre návštevníkov spravidla býva možnosť nahliadnuť do konzervátorskej dielne a vyskúšať si reštaurovanie archeologickej keramiky.

Pre najmenších návštevníkov sú pripravené hračky z hliny. Okrem teoretických poznatkov si návštevníci so sebou odnesú aj vlastnoručne vyrobené hlinené predmety. Hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia.

Zdroj: NMG, Foto: ilustračné

Pridaj komentár