LUČENEC: Dnes štartuje Novohradský folklórny festival, potrvá dva dni

LUČENEC – Pre všetkých milovníkov folklóru je určený dvojdňový Novohradský folklórny festival, ktorý sa začína dnes (28. 7. 2017) o 15:00 v Lučenci. Návštevníkov čaká ľudová hudba, spev, tanec, ale aj remeslá a tradičná gastronómia.

Prvý festivalový deň sa začína o 15:00 na Námestí republiky a má názov Pri muzike v Novohrade. Bude sa niesť v duchu ľudovej veselice pri prehliadke ľudových hudieb a ich hos­tí z blízkeho aj vzdialenejšieho okolia, ale aj zo zahraničia. Súčasťou tohoto programu bude aj ‚tanečný dom‘, teda akási škola ľudové­ho tanca pre všetkých návštevní­kov, ktorú povedie tanečník a choreograf Vladimír Kendra. Sprievodným podujatím prvé­ho dňa bude aj vernisáž výstavy Kovačická insita v priesto­roch historickej radnice o 17:00.

V sobotu odštartuje o 18:00 krojovaný sprievod účinkujú­cich ulicami mesta. Folklóros­ti sa pohnú z Vajanského ulice po Masarykovej, Haličskej, Le­hára, Nemcovej a svoju púť za­končia v amfiteátri v mestskom parku. „Práve tu sa o 19:00 začne veľkolepý folklórny galavečer, v ktorom sa predstaví množstvo kvalitných folklórnych súborov (FS). Nebude chý­bať ani víťaz nadmieru úspešnej show RTVS Zem spieva, FS Ur­pín z Banskej Bystrice. Predstaví sa aj renomované popredné fol­klórne teleso FS Železiar, či FS Kumšt z Bratislavy,“ uvádzajú organizátori.

Pre tých, ktorým bude ľudo­vej hudby a spevu málo, je po večernom koncerte pripravené posedenie v reštaurácii Biela la­buť pri ľudovej muzike v podaní Temperament Cim­bal Orchestra.

Zdroj: Ján Šnúrik, Mesto Lučenec   Foto: ilustračné

Pridaj komentár