Ako trávia prázdniny dnešní mladí ľudia? Opýtali sme sa priamo ich

RIMAVSKÁ SOBOTA – Dovolenka v Juhoslávii, pionierske tábory či leto na dedine u starých rodičov. Tak trávili letné prázdniny dnešní tridsiatnici a štyridsiatnici v 70., 80. a ešte aj v 90. rokoch minulého storočia. Čo sa odvtedy zmenilo a ako prežívajú prázdninový čas dnešní mladí ľudia, na to sme sa opýtali priamo ich.

Dnešní mladí ľudia si leto organizujú podľa seba a väčšinou už žiadne rodinné dovolenky nepripadajú do úvahy. Niektorí si našli brigády, iní sa chcú venovať skôr zábave. Najviac obľúbené sú letné festivaly a diskotéky, no nájdu sa aj takí, ktorí si radšej s priateľmi vyjdú na chatu či stanovať.

„Musím priznať, že sa to u mňa mení z roka na rok. Toto leto mienim venovať brigádam a robote. Čím som staršia, tým viac vidím, že aj letné festivaly a diskotéky mi musí niekto zaplatiť,“ povedala pre Sobotnik.sk 17-ročná Ema z Rimavskej Soboty.

Podľa nášho malého prieskumu sú práve dievčatá skôr tie, ktoré si našli brigády a už počas školského roka vymýšľali ako si cez leto zarobia. Našli sa však aj výnimky, ktoré nám potvrdili, že dobrou párty nikdy nepohrdnú. Prezradili nám tiež, že tie najlepšie diskotéky sa vždy konajú v Hnúšti či v Klenovci. Kto by to bol povedal na také malé mestečká no nie? 🙂

“Doteraz som každé leto doslova preflámovala a myslím, že sa na tom nič nezmení, haha. S kamarátkami už máme obľúbené diskotéky a miesta, ktoré by sme chceli navštíviť. Chystáme sa na výlety po Slovensku, no chceli by sme ísť stopom. Je to tak viac vzrušujúce,“ doplnila takisto 17-ročná Nika z R. Soboty.

Naopak, pre chalanov sú prázdniny predovšetkým časom oddychu a venovania sa záľubám. Takisto si radi vyrazia v piatok večer, no leto mienia stráviť aktívnejšie. Mnoho z nich radšej uprednostní šport a počas prázdnin si naplánovali výlety na bicykloch alebo turistiku.

„Na leto som čakal celý rok. Len cez prázdniny si môžem užívať naplno a nevynechať žiadnu párty. Úprimne? Nie je nič lepšie ako keď sa môžme ísť s kamarátmi zabaviť každý večer,“ uviedol 18-ročný Michal z Hrachova.

Ďalší chlapci majú na prázdniny veľmi konkrétne a špecifické plány a bez váhania nám ich prezradili :-).

„Mal som plán, že pôjdeme s kamarátmi na dovolenku, no nevyšli nám peniaze. Čo už. Tak sa aspoň opijeme tak, že nebudeme vedieť kde sme, hahaha. To je skoro to isté či nie? :-)“ rozhovoril sa 19-ročný Matúš z Hrachova s tým, že maximálne pôjdu možno stanovať. „To nikdy nesklame,“ dodal.

Takže dovolenka s rodičmi? Prázdniny pri babke? Kdeže! Časy sa oproti minulým desaťročiam zmenili a namiesto táborákov pri ohni či rodinných akcii si mládež radšej zájde na dobrý festival alebo nočnú akciu. Snáď im teda toto leto prinesie veľa slnečných dní a ostane im veľa pekných zážitkov.

Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár