BETLIAR: V sobotu čaká návštevníkov kaštieľa Seriálové prekvapenie – Návrat detektíva Martona

BETLIAR – Až do neskorých večerných hodín bude v sobotu 26. augusta 2017 prístupný andrássyovský kaštieľ v Betliari pri Rožňave. Dôvodom je veľkolepé podujatie s názvom Seriálové prekvapenie – Návrat detektíva Martona.

Všetko odštartuje o 15:00 v parku pred kaštieľom divadelné predstavenie v podaní hercov zo seriálu 1890: Ján Koleník (detektív Marton), Anikó Vargová (grófka Wisniewska), Danica Matušová (grófka Júlia), Andrea Karnasová (guvernantka), Rebeka Poláková (Margaréta) a Michal Ďuriš (lekár). Vystúpia polu s hercami divadla Actores z Rožňavy. Neskôr, na 18:00, pripravili organizátori koncert Roba Šimka so skupinou Massriot. V jeho podaní zaznie aj titulná pieseň seriálu v rámci divadelného predstavenia.

„Počas celého dňa môžete navštíviť remeselnícky jarmok v parku a večer sa môžete tešiť na klasické aj seriálové prehliadky kaštieľa až do 22:00. Využite možnosť zúčastniť sa týchto našich špeciálnych seriálových prehliadok, ktoré organizujeme poslednýkrát v rámci aktuálnej letnej sezóny,“ dodala kultúrno-propagačná manažérka Múzea Betliar (MB) Judita Krajčiová.

Výstavy v znamení histórie a seriálu 1890

Okrem stálej expozície s rekvizitami a kostýmami zo seriálu 1890 je v kaštieli sprístupnená aj výstava 1890 Seriál vs. história, mapujúca záver 19. storočia. „Návštevníci môžu vidieť šperky grófky Františky Andrássyovej a jej šaty, ktoré boli len nedávno kompletne zreštaurované. Medzi šatami a módnymi doplnkami, ako sú kabelky či slnečníky, si najväčšiu pozornosť zaslúži jedinečná smútočná róba z čierneho hodvábu. Grófka Františka ju mala na pohrebe cisárovnej Sisi v roku 1898,“ priblížila Krajčiová.

Dodala, že umenie konca 19. storočia reprezentuje na výstave plagát významného českého maliara tvoriaceho v Paríži – Alfonza Muchu, diela Ladislava Mednyánszkeho či svetovo známeho francúzskeho sochára Augusta Rodina. „Druhá polovica 19. storočia je charakteristická predovšetkým množstvom vynálezov a technických výdobytkov, ktoré sú zastúpené aj na výstave. Návštevníci môžu obdivovať jeden z prvých telefónov, bicykel, radiátory, fotoaparáty, ktoré na výstavu zapožičalo Technické múzeum v Košiciach,“ zakončila manažérka.

Zdroj: Judita Krajčiová, MB Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár