GEMER-MALOHONT: V auguste región zažije festivaly, letné kino aj koncerty

GEMER-MALOHONT – Folklórny či rómsky festival, divadelné predstavenie, westernový deň, premietanie pod holým nebom, zaujímavé výstavy, koncerty rôznych žánrov alebo letný tábor umenia. Aj o tom je augustový kalendár podujatí pre región Malohont a jeho okolie. Sobotnik.sk o jednotlivých akciách informovala manažérka Miestnej akčnej skupiny (MAS) Malohont Miroslava Vargová.

Festivalová a tvorivá Kokava

Prvé augustové dni patria každoročne festivalu tradičnej ľudovej kultúry Koliesko, ktoré sa koná v Kokave nad Rimavicou od 3. do 6. augusta. Hlavné programové dni prinášajú osvedčené, ale aj nové programy.

„V piatok (4. 8.) popoludní sa na otvorenom pódiu pri fontáne predstavia desiatky účinkujúcich zo stredného Slovenska, ktorých v podvečer vystrieda program venovaný zakladateľovi a dramaturgovi Kolieska Ivanovi Murínovi. Tak ako po iné roky, aj teraz sa rozozvučia strechy a balkóny námestia, ale tiež synagóga,“ priblížila Vargová.

Sobota (5. 8.) bude popoludní patriť hosťom z rôznych kútov Slovenska i z ďalekého Turecka, ktorí sa predstavia na pódiu pri fontáne. Po 16:00 sa program festivalu presunie do amfiteátra, kde na návštevníkov čakajú vystúpenia detských súborov, domácich zoskupení i zahraničných hostí. „Vyvrcholením bude program zameraný na tradície myjavského a trenčianskeho regiónu. Okrem toho sú počas festivalu pripravené aj rôzne sprievodné podujatia. Spomedzi nich sa veľkej obľube teší Remeselnícka ulička či dvory s gastronomickými špecialitami, hudbou a dobrou zábavou,“ dodala manažérka MAS.

O dva týždne neskôr bude Kokava opäť žiť festivalom. Tentokrát so zameraním na tradičnú rómsku hudbu, tanec a spev. Hudobné a tanečné skupiny zo Slovenska doplnia hostia z Poľska, Česka, Maďarska a Srbska. Nenechajte si ujsť tradičný Balvalfest, ktorý sa koná v sobotu 19. augusta od 14:00 na miestnom amfiteátri.

Medzitým budú stovky ľudí zo Slovenska i zahraničia pracovať v tvorivých dielňach na Kokave-Línii, kde sa koná medzinárodný letný tábor výtvarníkov, literatúry, fotografie, divadla, filmu, hudby a tanca Letavy. „Všetky práce z dielní budú spoločne prezentované na nočnej vernisáži. Súčasťou programu tábora, ktorý potrvá od nedele 6. do 13. augusta, budú aj rôzne koncerty,“ avizovala Vargová.

Nielen pre deti

Dvaja potulní komedianti zabavia vo štvrtok 3. augusta o 17:00 malých aj veľkých divákov. „Na nádvorie Čierny orol v Rimavskej Sobote privezú drevenú rikšu s jarmočným divadlom Príbeh rytiera, v ktorom sa objavia aj prvky žonglovania, interaktivity a malej akrobacie,“ priblížila manažérka MAS.

Pre deti aj dospelých sa v rekreačnej oblasti Kurinec pripravuje Westernový deň. V sobotu 12. augusta od 10:00 do 14:00 môžete cez rôzne súťaže, hry, atrakcie, hudbu či tanec zažiť ozajstnú country atmosféru. „Nebude chýbať ani ryžovanie zlata, lasovanie, streľba či westernové scénky v podaní Túlavých vlkov,“ načrtla Vargová. O hudobný program sa postarajú rimavskosobotské country kapely Elektrum a Bluetrend.

Koncerty

Sériu augustových koncertov odštartuje česká latino kapela Imperio, ktorá odohrá svoj koncert v piatok 18. augusta o 19:00 v Dome kultúry v Hnúšti.

V ten istý deň zavíta do Rimavskej Soboty herec, skvelý muzikant a skladateľ Milo Kráľ so svojou kapelou. Spolu s herečkou a speváčkou Barborou Švidraňovou odohrajú o 20:00 koncert na nádvorí Čierny orol.

„Z iného súdka bude záverečný koncert hudobných dielní Muzičky a prezentácia malých tanečníkov z detských folklórnych súborov z rôznych kútov Slovenska, ktorý sa bude konať v sobotu 19. augusta v Kultúrnom dome na Teplom Vrchu,“ informovala Vargová.

V podobnom duchu sa bude niesť aj koncert ľudovej hudby Ďatelinka, ktorá so svojimi speváckymi zložkami a sólistami rozozvučí vo štvrtok 24. augusta o 18:00 nádvorie Čierny orol v Rimavskej Sobote. „Muzikantské zoskupenie nadväzujúce na  tradície podpolianskych sláčikových muzík vzniklo v roku 1971 a dodnes patrí medzi typické na Podpoľaní i na celom Slovensku,“ objasnila manažérka MAS.

Filmové zážitky pod holým nebom

Aj toto leto sa môžete tešiť na premietanie filmov v letnom kine v Hnúšti, počas ktorého zažijete trochu strachu, napätia, romantiky, ale aj zábavy:

• 11. 8. – Logan: Wolverine – akčná sci-fi dráma
• 18. 8. – Bezva ženská na krku – komédia
• 25. 8. – Rýchlo a zbesilo 8 – kriminálny thriler

Do Rimavskej Soboty zavíta koncom augusta filmový autobus Bažant Kinematograf, ktorý privezie divákom filmové zážitky pod holým nebom:

• 24. 8. – Baba z ľadu – komédia
• 25. 8. – Sedem zhavranelých bratov – rozprávka
• 26. 8. – Učiteľka – dráma
• 27. 8. – Teória tigra – komédia

Premietanie začína každý večer o 20:30 na Hlavnom námestí. Vstup je bezplatný.

Zaujímavé výstavy

Od 2. augusta je v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote sprístupnená nová výstava pod názvom Neznáme farby svetových osobností, ktorá vám predstaví 13 svetových osobností s rómskymi koreňmi, a to prostredníctvom nadrozmerných portrétov namaľovaných technikami pop art, street art a stencil art. Výstava potrvá do 3. septembra.

Počas folklórneho festivalu Koliesko v Kokave nad Rimavicou môžete v rámci sprievodných programov navštíviť aj dve výstavy. Jedna z nich predstaví návštevníkom synagógy kabanice ako súčasť mužského tradičného odevu z rôznych lokalít stredoslovenských regiónov. Na druhej výstave v kultúrnom dome spoznáte tradičný odev Novohradu, konkrétne z obcí Lešť, Turie Pole, Veľký Lom, Horný a Dolný Tisovník, Ábelová, Polichno, Nedelište a Madačka.

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote otvára vo štvrtok 10. augusta ďalšiu výstavu Policajné symboly zo sveta. Jej autorom je súkromný zberateľ Lászlo Szilas z Ostrihomu, ktorý sa tomuto koníčku venuje už 25 rokov. „Vo svojej zbierke vlastní nášivky na rukávy, odznaky, čiapky, ocenenia, medaily i celé uniformy zo 127 štátov sveta, ktoré sa viažu k štátnej polícii, colnej správe, pohraničnej polícii a obecnej polícii,“ povedala manažérka MAS. Výstava potrvá do konca októbra.

Stretnutia pri hudbe, športe a turistike

Obec Hrnčiarske Zalužany oslávi svoj deň Hrnčiarskymi slávnosťami (11. 8.), počas ktorých si prídu na svoje milovníci koní aj automobilových veteránov. O hudobnú časť programu sa postarajú folklórne súbory Hrnčiarka a Krtíšan, ktoré doplní svojim koncertom Peter Cmorík s kapelou. Samozrejmosťou sú rôzne atrakcie, dobré jedlo a disko zábava až do rána.

Stretnutie pod Túrničkou v Babinci sa bude konať už po jedenásty raz. V piatok 11. augusta o 20:00 sa môžete tešiť na piesne z Gemera, divadelné predstavenie, vatru a ľudovú veselicu. Druhý deň (12. 8. od 9:00) pokračuje futbalovým turnajom, divadlom pre deti, ako aj programom hudobných a speváckych zoskupení z regiónu. Ten spestrí vystúpenie folklórneho súboru Podpoľanec z Detvy.

O týždeň neskôr (19. 8. o 10:00) sa v Rimavskom Brezove stretnú milovníci hasičského športu, ktorí si zmerajú sily v dennej hasičskej súťaži o pohár predsedu DHZ Rimavské Brezovo.

Deň voľna uprostred posledného augustového týždňa (29.08.) môžete stráviť v kruhu zástupcov obcí a priateľov Mikroregiónu Sinec-Kokavsko, ktorí sa stretnú v Rimavskej Bani. Po odhalení pamätnej tabule bojov SNP o 9:30 bude nasledovať turistický výstup k rozhľadni Vŕšok. „Súčasťou podujatia bude aj kultúrny program, prezentácia členov mikroregiónu, športové aktivity v netradičných športových disciplínach aj súťaže pre deti,“ zakončila Vargová.

Ďalšie podujatia pripravované v tomto roku v regióne Malohont a jeho okolí, ako aj kontakty na organizátorov, nájdete v Kalendári podujatí na web stránke turistického sprievodcu regiónom Malohont: www.regionmalohont.sk.

Zdroj: Miroslava Vargová, MAS Malohont

Pridaj komentár