K. PODHRADIE: Na hrade Krásna Hôrka dnes pochovajú grófku Elizabeth Olgyay Andrássy

KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE – Telesné pozostatky grófky Elizabeth Olgyay Andrássy z Csíkszentkirálya a Krásnej Hôrky, ktorá zosnula 24. januára 2017 v Springfielde (štát Oregon, USA), dnes (20. 8. 2017) uložia do rodinnej hrobky na hrade Krásna Hôrka. Verejná rozlúčka s grófkou sa bude konať o 9:30 v rímskokatolíckom kostole všetkých svätých v Krásnohorskom Podhradí.

„Po rozlúčke odprevadíme v sprievode urnu s pozostatkami zosnulej k ceste vedúcej na Krásnu Hôrku. Počas sprievodu budú zvoniť všetky tri zvony hradu Krásna Hôrka. Teda aj malý grófsky, ktorý naposledy vyprevádzal na poslednej ceste Ilonu Andrássy v roku 1991. Ukladanie urny v hrobke na hrade sa bude konať s vylúčením verejnosti, len v prítomnosti rodiny,“ informovala kultúrno-propagačná manažérka Múzea Betliar (MB) Judita Krajčiová.

Elizabeth Olgyay Andrássy sa narodila 23. decembra 1924 v rodine grófa Imre Andrássyho a švédskej grófky Stelly Kuylenstjerny. Detstvo prežila v kaštieľoch v Humennom, Veľatoch, Tiszadobe a v palácoch rodiny v Budapešti. Po traumatickej druhej svetovej vojne musela Elizabetina rodina opustiť starý kontinent, útočisko našli v USA.

V roku 1950 sa zosobášila s maďarským architektom Aladárom Olgyayom, s ktorým mala dve deti, Roya a Joy. Elizabeth bola aktívnou dobrovoľníčkou Červeného kríža a zapájala sa do pomoci obetiam hurikánov v krajine. Miesta svojej mladosti a hrad Krásna Hôrka navštívila naposledy v roku 2010.

Zdroj: Judita Krajčiová, MB

Pridaj komentár