RIMAVSKÁ SOBOTA: V mestskej záhrade už stojí brána, z kúpaliska však zmizla labuť

RIMAVSKÁ SOBOTA – Rozmerná drevená brána na Cukrovarskej ulici, ktorá je súčasťou prebiehajúcej revitalizácie Mestskej záhrady v Rimavskej Sobote, je už osadená na svojom mieste. Okrem nej však robotníci pracujú aj na ďalších miestach záhrady a tento príjemný kút mesta po tom, ako bol roky na okraji záujmu, postupne dostáva novú tvár.

Najviditeľnejšou poslednou zmenou je okrem brány zrekonštruovaný pôvodný plot smerom od bývalej konzervárne RISO k vjazdu do záhrady. Jeho murované časti už boli opravené a práve v týchto dňoch tam pracovníci osádzajú ozdobné kovové dielce.

Nová časť plota, ktorú začali budovať v minulom roku od vjazdu smerom k amfiteátru, má už vybudované i pokračovanie popri severnej strane záhrady, k bývalému plážovému kúpalisku. Aj tu má byť osadená podobná brána ako na Cukrovarskej, len o niečo menšia. Zatiaľ sú však pripravené len základy.

Zrejme najpôsobivejšou zmenou je odstránenie starého plechového plotu, ktorý až donedávna oddeľoval Mestskú záhradu od plážového kúpaliska. Keďže po novom budú tvoriť jeden oddychový areál, plot je už preč a otvoril sa skutočne pekný rozľahlý priestor. Ten už láka prvých návštevníkov. Okrem matiek s deťmi či skupiniek mladých ľudí sme tam už videli i prvých opaľujúcich sa. Na svojom mieste sú už tiež dva mostíky ponad potok (tzv. Malú Rimavu), ktorými sa dá zo záhrady bez problémov prejsť smerom k nádrži kúpaliska.

Záhrada však bude mať čo ponúknuť i športovo založeným ľuďom. Robotníci totiž pracujú aj na okružnej trase okolo celého jej areálu. Má merať presne jeden kilometer a bude slúžiť bežcom i korčuliarom. Časť trasy od budovy Golden Park smerom k východu pri RISE je už hotová. V súčasnosti práce pokračujú v druhej časti záhrady, kde sú už zabetónované obrubníky. V tejto lokalite by malo v budúcnosti pribudnúť i minizoo po vzore Mestského parku v Lučenci.

Okrem okružnej trate okolo záhrady pracujú robotníci i na vnútorných chodníkoch. Nedávno dokončili jeden smerom od Golden Parku k autobusovej zastávke na Cukrovarskej a čoskoro začnú klásť dlažbu na ďalšom, smerom k centrálnemu altánku. Mimochodom, pri ňom by malo pribudnúť i detské ihrisko.

Priestranstvo Mestskej záhrady budú krášliť tiež drevené sochy, ktoré vyrezali viacerí rezbári. Zatiaľ sú uložené pri kolkárni.

Smutnou správou však je, že z troch čiernych labutí, ktoré samospráva vypustila do nádrže kúpaliska, sú tam už len dve. Tretia sa stratila počas jednej z minulých nocí. Podľa vyjadrenia zamestnancov mesta nenašli pri kúpalisku žiadne perie, ktoré by nasvedčovalo, že bola roztrhaná. Nedá sa teda vylúčiť, že ju niekto proste ukradol. Do budúcnosti preto treba zvážiť, či revitalizovaný areál nebude vhodnejšie na noc uzatvárať, podobne ako to robia v Lučenci.

V Mestskej záhrade sa už toho veľa urobilo, dosť práce však na pracovníkov ešte čaká. „Tohto roku to zrejme všetko nedokončíme, ale radi by sme to ukončili do mája 2018,“ avizoval primátor Jozef Šimko na ostatnom, júnovom zastupiteľstve.

Doterajšie práce v Mestskej záhrade približujú dva predchádzajúce články, ku ktorým sa dostanete kliknutím na odkazy nižšie:

TIP: V Mestskej záhrade bude altánok, na kúpalisku labute

TIP: V Mestskej záhrade je už nový altánok

TIP: Na kúpalisku sú už labute, práce v Mestskej záhrade pokračujú

Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “RIMAVSKÁ SOBOTA: V mestskej záhrade už stojí brána, z kúpaliska však zmizla labuť”

Pridaj komentár