R. SOBOTA: Rekonštrukcia pavilónu B v nemocnici je stále neistá, rokovania budú pokračovať

RIMAVSKÁ SOBOTA – Finálna dohoda o kúpnopredajnej zmluve na pavilón B v rimavskosobotskej nemocnici medzi vlastníkom, Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK) a kupujúcim, sieťou Svet zdravia (SZ), stále nie je uzavretá. Osud nemocničnej budovy, ktorá chátra už od 90. rokov a nikdy nebola dostavaná, je stále neistý a rekonštrukcia otázna.

Uzavretie dohody nepriblížilo ani včerajšie rokovanie vedenia BBSK so SZ, ktorého sa zúčastnil generálny riaditeľ SZ Marek Duban a predseda BBSK Marian Kotleba. „Hlavnou témou boli sporné body kúpnopredajnej zmluvy na nedostavané nemocničné pavilóny B v Žiari nad Hronom a v Rimavskej Sobote. Napriek tomu, ze sa ešte stále nepodarilo dospieť k finálnej dohode, rokovania by mali pokračovať v septembri,“ uviedol hovorca SZ Tomáš Kráľ. Bez toho podľa neho nie je možné pristúpiť k podpisu zmluvy a teda začať aj prípravu samotných investičných projektov dostavby pavilónov.

Oficiálne stanovisko SZ uvádzame v plnom znení:

„Rokovania medzi vedením Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a sieťou nemocníc Svet zdravia o konkrétnych podmienkach kúpno-predajnej zmluvy na nedostavané nemocničné pavilóny B v Žiari nad Hronom a v Rimavskej Sobote aj po včerajších rokovaniach naďalej prebiehajú. Obidve strany hľadajú kompromisné riešenie najmä ohľadom garancie využívania všetkých starých budov v existujúcich areáloch. Svet zdravia chce čo najviac skoncentrovať zdravotnú starostlivosť do pavilónov A a B. Vďaka mohutným investíciám (13 miliónov eur) by tak vznikli moderné nemocnice s krátkymi vzdialenosťami medzi jednotlivými pracoviskami. Toto je aktuálny trend aj v zahraničí. Nie je ale v silách súkromného investora garantovať pod hrozbou vysokých finančných sankcií využívanie majetku na vyše 20 rokov dopredu, ktorý sa z pohľadu kvalitnej zdravotnej starostlivosti pre pacientov môže ukázať v budúcnosti ako nevhodný. Na včerajšom spoločnom stretnutí sa obidve strany dohodli, že Svet zdravia pripraví v priebehu septembra nový návrh kompromisného riešenia.“

O vyjadrenie sme požiadali aj BBSK. Ak dostaneme ich stanovisko, doplníme ho do článku.

Viac o doterajšom priebehu kauzy a zámeroch investora s pavilónom B nájdete v tomto článku:

TIP: Svet zdravia chce nemocničný pavilón B v R. Sobote dostavať najneskôr do štyroch rokov

Zdroj: Tomáš Kráľ, SZ   Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár