ĎUBÁKOVO: Hríby rastu menej ako vlani, pri troche snahy ich však nájdete aj desiatky

ĎUBÁKOVO – Pekné slnečné počasie začínajúcej jesene láka na výlety a prechádzky do prírody. Ak si ich chcete spojiť aj s hľadaním „hríbov“, podobne ako v minulom roku, aj teraz vám z vlastnej skúsenosti odporúčame okolie Ďubákova na severe okresu Poltár. My sme sa ta vybrali hľadať hríby dnes (30. 9.) a rozhodne sme neodchádzali sklamaní:-)

V porovnaní s minulým rokom, kedy nám naozaj stačilo len zastať pri ceste a krásne hríby sme našli niekoľko metrov od nej, sme sa tentoraz viac nachodili po okolí. Je zrejmé, že hríby nerastú až v takom množstve ako vlani a ani nie sú také veľké. Počas trojhodinovej hubačky sme však napriek tomu našli päť krásnych dubákov, približne 60 kozákov a asi 20 bedlí. Navyše, neboli sme sami, pekné počasie vylákalo k Ďubákovu viacero hubárov. Popri príjazdovej ceste do obce sme videli niekoľko odstavených áut s lučeneckými, poltárskymi či detvianskymi značkami.

Oproti vlaňajšku sme zaregistrovali ešte jednu zmenu. Je ňou skutočne veľké množstvo muchotrávok, ktoré minulý rok takmer nerástli. Dnes by sme však nimi (keby sme ich zbierali) mohli zaplniť aj desať košíkov. Na niektorých miestach ich na malom priestore rástlo aj pätnásť či dvadsať.

Počasie má podľa predpovedí zostať priaznivé aj počas nasledujúcich dvoch dní, dokonca vraj bude ešte slnečnejšie než dnes. Je to teda ideálna príležitosť vybehnúť na dubáky k Ďubákovu a zásobiť sa hríbmi do vianočnej kapustnice:-)

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár