FIĽAKOVO: Samospráva zrekonštruuje škôlku na Štúrovej, kapacita sa zvýši o 14 detí

FIĽAKOVO – Rozsiahlou rekonštrukciou, vďaka ktorej sa zlepšia podmienky na prevádzku i kapacita, prejde v nasledujúcom období škôlka na Štúrovej ulici vo Fiľakove. Projekt bude samospráva realizovať od tohto októbra do septembra budúceho roka a má hodnotu viac ako 640 000 eur.

Prostredníctvom projektu z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) získalo Fiľakovo dotáciu vo výške viac ako 428-tisíc eur. Okrem kofinancovania sa však samospráva rozhodla projekt podporiť veľkorysejšie. Na rekonštrukciu škôlky vyčlenila z 1,4-miliónového úveru, ktorý si vezme od VÚB banky, sumu 170-tisíc eur.

Na budove škôlky sa vymenia okná a dvere, zateplí sa fasáda i strecha, čo prinesie výrazné zníženie spotreby energie. Mesto vďaka tomu v budúcnosti ročne ušetrí približne 47 % spotrebovaných energií. Samozrejmosťou bude tiež rekonštrukcia hygienických priestorov v existujúcej časti. Vstup do budovy bude bezbariérovo sprístupnený.

V materskej škole pribudne aj kompletne vybavený priestor prispôsobený na inkluzívne vzdelávanie. Bude určený na aktivity detí so špeciálnymi potrebami. Okrem toho sa kapacita škôlky zvýši o 14 miest vďaka novej prístavbe, v ktorej vznikne jedna nová trieda spolu s vybavením, sociálnym zázemím a šatňou.

Mesto však nezabúda ani na skrášlenie exteriéru škôlky. Zvyšné peniaze investuje do vytvorenia bylinkovej záhradky, výsadby zelene, vybudovania spevnených plôch či doplnenia novej zostavy herných prvkov.

„O túto rekonštrukciu sme sa usilovali niekoľko rokov a hľadali sme najvýhodnejšie projekty. Najprv nám nevyšiel projekt cez ministerstvo školstva, potom sme sa usilovali o projekt cez Slovenskú inovačnú a energetickú agentúru. Ten sme však napokon ani nepodali, lebo pre nás nebol výhodný. Tento projekt je najkomplexnejší a máme veľkú radosť, že sa nám to napokon podarilo,“ vyjadril sa primátor Attila Agócs.

Podľa slov riaditeľky škôlky Heleny Kecskemétiovej na rekonštrukciu budovy čakali roky. „Toto už bol tretí projekt a boli sme v očakávaní, či sa to tentokrát podarí. Keď sme sa dopočuli o pozitívnom výsledku, boli sme veľmi šťastní. Ja tu pôsobím od odovzdania budovy v roku 1979 a odvtedy tu väčšie rekonštrukcie neprebehli,“ uviedla.

Podľa jej slov sú v najhoršom stave staré drevené okná. „Máme tu pôvodné okná s dvomi sklami. Sú už v takom zlom stave, že sme sa ich báli pri umývaní aj rozoberať,“ priblížila riaditeľka. Okrem zateplenia a rekonštrukcie pôvodnej budovy víta aj vybudovanie prístavby a rozšírenie kapacity. „V súčasnosti je kapacita škôlky 139 miest. Tých 14 nových miest nám pomôže, pretože každý rok sme mali deti, ktoré sme museli z kapacitných dôvodov odmietnuť,“ doplnila na záver.

Zdroj: Klaudia Kovácsová, hovorkyňa mesta Fiľakovo

Pridaj komentár