MURÁŇ: Dom veliteľa na Muránskom hrade má vďaka rekonštrukcii úplne nový vzhľad

MURÁŇ – Rekonštrukcia Domu veliteľa je jednou z hlavných akcií, na ktorú sa tohto roku zamerali pracovníci, vykonávajúci záchranné práce a obnovu hradu Muráň na severe okresu Revúca. Vďaka obnove, s ktorou pomohli aj murári z hradu Gýmeš, získal Dom veliteľa a jeho fasáda úplne novú tvár. Ako môžete vidieť na fotografii hore, pribudla klenba nad vchodom i okenné otvory.

„Je to jediná budova, ktorá by časom mala prísť pod strechu. Ale to je ešte na dlho. Hlavne by bolo treba kompletne zmeniť projektovú dokumentáciu, ktorá je štandardne úplne mimo a podľa ktorej sa objekt vlastne ani citlivo rekonštruovať nedá. Riešime to zatiaľ tak, že sa držíme pôvodných detailov stavby a nie projektovej dokumentácie,“ informoval na Facebooku koordinátor pamiatkovej obnovy hradu Kamil Nováčik.

Protiturecký bastión

Okrem Domu veliteľa sa tohto roku opravy dočkal i Protiturecký bastión, ktorý je zrejme najimpozantnejšou časťou hradu. Jeho nedostupné vysoké múry počas leta opravovali horolezci s potrebnou výbavou na výškové práce. Inak by oprava bola len ťažko realizovateľná.

Okrem horolezcov a murárov z Gýmeša opravujú Muránsky hrad aj 18 nezamestnaní z obce Muráň a okolia. Prácu získali na sedem mesiacov vďaka finančnej podpory 27 000 eur od Ministerstva kultúry SR.

Zdroj: facebooková stránka Hrad Muráň.    Foto: Sobotnik.sk, Kamil Nováčik

Pridaj komentár