Pri mauzóleu v Krásnohorskom Podhradí sprevádzkovali nové návštevnícke centrum

Zrekonštruovaný strážny dom pri mauzóleu Andrássyovcov

KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE – Návštevníci mauzólea Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí pri Rožňave majú od dnešného dňa k dispozícii nové návštevnícke centrum. Vzniklo v niekdajšom strážnom dome oproti mauzóleu a spolu s ním pribudli i nové parkovacie miesta.

„Naším dlhodobým cieľom je zvyšovanie úrovne kvality poskytovaných služieb a rozvoj spolupráce s inštitúciami s krajskou pôsobnosťou. Podarilo sa nám pretvoriť 113 rokov starý strážny dom na moderné návštevnícke centrum, aké si samotná pamiatka, ale aj jej návštevníci v 21. storočí zaslúžia,“ uviedol riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea Betliar Július Barczi.

V novom centre nájdu návštevníci všetky potrebné informácie a budú si tam môcť kúpiť i vstupenky. Navyše, zrenovované boli aj toalety a pri budove je tiež parkovisko bez platenia parkovného. To je obzvlášť chvályhodné, keďže pri našich pamiatkach to bohužiaľ väčšinou nebýva pravidlom.

Obnova strážneho domu je súčasťou rozvojových aktivít krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT), ktoré nadväzujú na svetové kultúrne a prírodné dedičstvo UNESCO. Projekt pripravilo pre SNM – Múzeum Betliar občianske združenie Andoras. Na jeho realizáciu získali obidve inštitúcie finančnú podporu 15.000 eur cez nástroj finančnej podpory TOP Lokality programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita.

Parkovisko pri strážnom dome

„Zriadenie návštevníckeho centra pri mauzóleu Andrássyovcov je ďalšou dobrou správou pre rozvoj turizmu v Košickom kraji. Zvlášť Gemer je územím, ktoré aj napriek ekonomickému útlmu môže ťažiť z cestovného ruchu,“ uviedla výkonná riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková a zároveň pripomenula, že len desať kilometrov od mauzólea sa nachádza Krásnohorská jaskyňa, zapísaná na zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. „Návštevnícke zázemie v modernom štandarde môže byť ďalším dôvodom, prečo si sem turista nájde cestu,“ dodala.

Mauzóleum v Krásnohorskom Podhradí patrí medzi jedinečné pamiatky architektúry 20. storočia. Podľa plánov mladého mníchovského architekta Richarda Berndla ho dal v rokoch 1903-1904 postaviť gróf Dionýz Andrássy (1835-1913) pre svoju manželku Františku Hablawetz (1838-1902). Oproti mauzóleu vyrástol v roku 1904 dom, v ktorom bývala rodina správcu hrobky. V roku 1992 však stratil pôvodnú funkciu.

Zdroj: Judita Krajčiová, SNM – Múzeum Betliar Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár