Lučenecký súd eviduje stotisíc exekúcií. Je to viac, že než majú okresy Lučenec a Poltár dokopy obyvateľov

LUČENEC/POLTÁR/FIĽAKOVO – Takmer stotisíc exekúcií procesuje v súčasnosti Okresný súd v Lučenci, ktorého územný obvod tvorí okrem Lučenca i okres Poltár. Na dnešnej (27. 10. 2017) tlačovej konferencii vo Fiľakove o tom informovala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Počet exekúcií tak výrazne presahuje celkový počet obyvateľov obidvoch okresov, kde podľa údajov Štatistického úradu žilo ku koncu minulého roka 95 812 občanov. Treba však samozrejme dodať, že mnohí ľudia majú na krku hneď desiatky rôznych exekúcií.

Ministerka spomínané číslo podľa vlastných slov zistila pri dnešnej návšteve lučeneckého súdu. „To sú proste veľké čísla. Polovica z toho je staršia ako päť rokov. Je tam množstvo prípadov, kde roky nebolo vymožené ani jedno euro a proces osobného bankrotu na to asi nestačí,“ konštatovala ministerka.

Ako dodala, jej rezort preto vyvíja aktivitu urobiť balík mimoriadnych aktivít v zmysle takzvanej exekučnej aktivity, aby aspoň časť konaní, kde roky nebolo nič vymožené, bola zastavená. „Na druhej strane je veriteľ, ale tu hovoríme o prípadoch, kde je úplne zrejmé, že za tohto stavu sa k svojim peniazom nikdy nedostane. Ide nám o to, aby sme toho človeka, ktorý má na sebe mnohokrát desiatky exekúcií, dostali do normálneho života,“ zdôraznila.

Tretina zamestnancov má exekúciu

Exekúcie vníma ako vážny problém i primátor Fiľakova Attila Agócs. „Tie čísla sú až alarmujúce. V našej najväčšej fiľakovskej fabrike pracuje 1200 až 1300 zamestnancov a z tohto vyše 400, teda každý tretí, má exekúciu na krk,“ podotkol.

S exekúciami sa podľa neho stretávajú denne vo forme problémov ľudí, ktorí sa na nich obracajú, ale aj v úradnej korešpondencii. „Desať až 15 percent dennej prichádzajúcej pošty na fiľakovský mestský úrad sú exekučné spisy, listy a dotazy,“ doplnil.

Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár