RIMAVSKÁ SOBOTA: Family Center a Galéria Komín – rozdielny osud dvoch obchodných zón

Galéria Komín v Rimavskej Sobote

RIMAVSKÁ SOBOTA – Dve obchodné zóny v Rimavskej Sobote, Family Center na Hostinského ulici a Galéria Komín na Cukrovarskej, majú dosť rozdielny osud. Zatiaľ čo prvá zíva prázdnotou a jej obchodné priestory nikdy neboli úplne naplnené, druhá sa teší veľkému záujmu. Stavajú v nej dokonca novú predajňu.

Family Center vznikla v roku 2009 ako samostatná obchodná zóna pri bývalej Hypernove, ktorá bola v tom čase najväčším obchodom v meste. Jej realizátori v tom čase podľa vlastných slov verili v jej opodstatnenosť a ekonomický úspech. „Rimavská Sobota má hospodárske aj geografické faktory, ktoré spĺňajú požiadavky investora. Je to v závislosti od veľkosti mesta, počtu jeho obyvateľov a od hospodárskej polohy. Ďalším dôležitým faktorom je konkurenčný faktor, kde sme po analýzach zistili, že projekt má veľmi dobré šance,“ vyjadril sa vtedy pre portál Gemerland.sk konateľ spoločnosti Agoria Holding Mag.(FH) Hannes Brenn.

Realita však bola úplne odlišná. Investor ešte počas výstavby skresal svoje plány a časť obchodných priestorov, ktoré údajne mali stáť pri dnešnom Jysku, nakoniec vôbec nepostavil. Ani tie existujúce však nikdy neboli naplnené na sto percent. Celé Family Center, ktoré malo byť podľa investora najväčším na Slovensku, prakticky vždy pôsobilo mŕtvym dojmom a s predimenzovaným parkoviskom.

Prázdne parkovisko pri Family Centre

V súčasnosti na ňom zvyčajne nájdete parkovať len pár áut a sporadicky ho ešte využívajú korčuliari (pokiaľ ich odtiaľ nevyháňa správca areálu). Smutný je i pohľad na samotné obchodné priestory. Okrem spomínaného Jysku, ktorý sa do Family Centra presťahoval z budovy Hypernovy, tam už nájdeme len prevádzku Kik a chýbať nemôže herňa, ktorým sa v našom chudobnom kraji paradoxne vždy darí. Viac ako polovica obchodných priestorov tak zostáva prázdna.

Krach Hypernovy spôsobil ešte väčší úpadok Family Centra

Okrem zatvorenia Hypernovy v roku 2015 bola ranou pre Family Center i výstavba druhej obchodnej zóny, ktorú v tom istom roku otvorili na Cukrovarskej ulici pri Tescu. Jej 13 prevádzok bolo na rozdiel od Family Centra prakticky od začiatku plne obsadených. Do jednej sa navyše presťahoval i obchod Tedi, ktorý predtým sídlil práve vo Family Centre. Dôkazom úspechu Galérie Komín je i aktuálne budovanie ďalšej predajne, ktorá vzniká pri prevádzke Admiral.

Nová prevádzka, ktorú stavajú v areáli Galérie Komín
Zdroj: Sobotnik.sk, Gemerland.sk Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “RIMAVSKÁ SOBOTA: Family Center a Galéria Komín – rozdielny osud dvoch obchodných zón”

  1. Pingback: Möbelix chce v R. Sobote vybudovať obchodný dom, sľubuje 38 pracovných miest

Pridaj komentár