VEĽKÉ TERIAKOVCE: Mitrovanie ukončí pastiersku sezónu už po šiestykrát

VEĽKÉ TERIAKOVCE – Ukážky prác na salaši, tance a hudba pastierskej valaskej kultúry, baranie špeciality, či viaceré sprievodné aktivity ako výstava oviec, jarmok alebo drevené atrakcie pre deti. To všetko čaká na návštevníkov podujatia Slovenské mitrovanie, ktoré sa v sobotu 21. októbra už po šiestykrát koná na Salaši pod Maginhradom vo Veľkých Teriakovciach pri Rimavskej Sobote.

Program sa začína o 10:00 ukážkami prác na salaši, ako napríklad strihanie oviec, odváranie žinčice, výroba syrov, pareníc a bryndze či spracovanie ovčej vlny. Pri Humne bude prebiehať súťaž vo varení baraních špecialít, kde budú prezentované rôzne spôsoby spracovania baranieho mäsa. Jednou z noviniek tohto roka bude škola varenia s talianskym kuchárom.

„Úvodnú časť programu obohatia hudbou, spevom aj tancom účinkujúci na pódiu pri Pastierni, a to detské folklórne súbory (FS) Lieskovček a Podkovička z Rimavskej Soboty, FS Rimavan z Rimavskej Soboty, FS Vepor z Klenovca a ďalší,“ povedala Stanislava Zvarová, metodička pre folklór Gemersko-malohontského osvetového strediska (GMOS) v Rimavskej Sobote.
Pre návštevníkov sú počas dňa pripravené aj sprievodné aktivity ako výstava oviec, drevené atrakcie a tvorivé dielne pre deti, alebo obľúbený jarmok s ukážkami remesiel, ktoré budú prebiehať v areáli salaša. „V teriakovskom mlyne sa od 10:00 do 14:00 udomácnia Maťko a Kubko, s ktorými si budete môcť pozrieť rozprávku Pásli ovce valasi a výstavu zameranú na pastierstvo v rozprávke,“ dodala manažérka Miestnej akčnej skupiny (MAS) Malohont Miroslava Vargová.

Poobedňajšie hodiny vyplní FS Očovan z Očovej a sólisti inštrumentalisti na pastierske hudobné nástroje či heligonkári. Bodkou za kultúrnym programom bude slávnostný sprievod ovčiarov, bačov a valachov, ktorých bude sprevádzať Hornoliptovský kurucký regiment.

„Atmosféra sprievodu umocnená fakľami, signálnymi nástrojmi, gajdami, ľudovými hudbami a vinšmi vyvrcholí vyúčtovaním s majiteľmi oviec,“ priblížil jeden z odborných garantov podujatia Ivan Murin. Ako ďalej uviedol, podobne to prebiehalo aj v nedávnej minulosti počas mitrovania nazývaného i valaské hody, keď sa bačovia a valasi vracali zo salašov do dedín vo sviatočných šatách a v kostole obetovali syry a oštiepky. „Potom nasledovalo vyúčtovanie sa s majiteľmi oviec a spoločná hostina, ktorej neodmysliteľnou súčasťou bola hudba, tanec a spev,“ doplnil.

Organizátormi podujatia sú MAS MALOHONT, Salaš pod Maginhradom Veľké Teriakovce a GMOS v spolupráci s odborným garantom, ktorým je Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Banskobystrický samosprávny kraj a obec Veľké Teriakovce. Podujatie sa koná za každého počasia.

Zdroj: Miroslava Vargová, MAS MALOHONT   Foto: MAS MALOHONT (Mitrovanie v r. 2016)

Pridaj komentár