BÁTKA: Inteligentný priechod zvýši bezpečnosť chodcov

BÁTKA – Snímač nasníma prichádzajúceho chodca a následne príslušná elektronika zapne blikajúce diódové svetlá vo vozovke. Tak funguje nový inteligentný priechod pre chodcov, ktorý v týchto dňoch spustili do prevádzky v obci Bátka na hlavnej ceste medzi Rimavskou Sobotou a Tornaľou.

K vyššej bezpečnosti chodcov pri prechádzaní touto rušnou komunikáciou majú prispieť i blikajúce oranžové svetlá nad dopravnou značkou, označujúcou priechod, ako aj diódové osvetlenie, ktoré naň v noci svieti. Vodičov na priechod upozorní červeno-biele vodorovné dopravné značenie. To však pre nepriazeň počasia nastriekajú zrejme až na jar.

„Je to pilotný projekt z finančných prostriedkov, ktorých sme sa vzdali ako Útvar splnomocnenca vlády. Ušetrili sme približne 130 000 eur, ktoré sme poskytli Slovenskej správe ciest. Keďže často chodím po regiónoch a vidím, ako je niekde doprava neúnosná, tak aby som aspoň sčasti pomohol ich obyvateľom, rozhodol som sa, že budeme stavať takého priechody,“ uviedol pri odovzdaní splnomocnenec vlády SR pre rýchlostné cesty Igor Janckulík.

Na snímke v smere zľava starosta Bátky Peter Hencz, splnomocnenec vlády SR pre rýchlostné cesty Igor Janckulík a starosta Mýtnej Pavel Greksa s deťmi z Bátky na inteligentnom priechode pre chodcov v tejto obci

 

Podobných priechodov bude podľa jeho slov v prvej fáze na Slovensku zriadených dokopy deväť. Ďalšie by mali pribudnúť budúci rok. „Snažíme sa ich dávať tam, kde sa majú budovať rýchlostné cesty, alebo na cestách prvej triedy s medzinárodným významom,“ dodal.

V našich regiónoch sa nachádza ešte jeden zo spomínaných deviatich priechodov. Je situovaný v centre Mýtnej v Lučeneckom okrese.

Zdroj: Igor Janckulík,   Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár