Vo Fiľakove sú už na zimnú údržbu ciest pripravení. Prichystali mechanizmy i posypový materiál

FIĽAKOVO – Dva traktory, jeden malotraktor, dve snehové frézy, tri nákladné sklápacie vozidlá a jeden nakladač. K tomu 15 ton inertného posypového materiálu a 1,5 tony posypovej soli. Tieto mechanizmy a materiál si na začínajúcu zimnú sezónu pripravili Verejnoprospešné služby (VPS) mesta Fiľakovo, ktoré v meste zabezpečujú zimnú údržbu ciest.

„Na prichádzajúcu zimu sme pripravení. Urobili sme všetko preto, aby nás sneh neprekvapil,“ potvrdil Tibor Tóth, riaditeľ VPS. Cesty v meste sú podľa neho rozdelené na základe dôležitosti do štyroch kategórií.

„Prvé budú odhŕňané najvýznamnejšie komunikácie v meste. Paria k nim prístupové cesty k železničnej a autobusovej stanici, cesty ku školám, ako aj komunikácie nachádzajúce sa v kopcovitom teréne a križovatky či oblasti s vysokou koncentráciou obyvateľstva,“ vymenoval s tým, že medzi najfrekventovanejšie ulice v meste patria Hlavná a Biskupická ulica či Lučenská cesta. Tie sú však štátnymi cestami, preto ich údržba pod správu VPS nespadá.

Cesty slúžiace na zásobovanie, poskytovanie služieb a cesty pri sídliskách a rodinných domoch, budú pracovníci VPS odhŕňať ako druhé v poradí. V tretej kategórii sa nachádzajú ostatné ulice so spevneným povrchom, vo štvrtej sú cesty s nespevneným povrchom.

„Samozrejme, každý by bol najradšej, keby sa v prvom rade odhŕňalo pred ich domom. My však musíme dodržiavať túto postupnosť. Netreba tiež zabúdať, že majitelia rodinných domov či prevádzok sú na druhej strane zodpovední za údržbu svojich častí chodníkov,“ dodal riaditeľ.

Okrem bežnej zimnej údržby, v rámci ktorej budú v pohotovosti vždy minimálne štyria pracovníci, sú však vo VPS pripravení aj na kalamitné situácie. Monitorovanie stavu ciest a počasia má na starosti operačný štáb zimnej údržby, ktorý je zložený z riaditeľa, vedúcich zamestnancov jednotlivých úsekov VPS a technického dozoru.

Operačný štáb na základe aktuálneho počasia rozhodne o počte pracovníkov, použitej technike a riešení kalamitných situácií. „Počas nich vieme zmobilizovať aj 20 pracovníkov a celú situáciu skoordinovať s mestskou políciou a dobrovoľným hasičským zborom,“ zakončil.

Zdroj: Klaudia Kovácsová, hovorkyňa mesta Foto: ilustračné

Pridaj komentár