VEĽKÝ KRTÍŠ: Pamätná tabuľa bude pripomínať obete komunistického režimu

VEĽKÝ KRTÍŠ – Obete komunistického režimu okresu Veľký Krtíš bude pripomínať pamätná tabuľa, ktorú dnes, 30. novembra 2017, odhalí Konfederácia politických väzňov Slovenska (KPVS). Podľa vyjadrenia Petra Sandtnera z KPVS bude pamätná tabuľa venovaná všetkým, ktorí boli nespravodlivo väznení, prenasledovaní, povolaní do Pomocných technických práporov, ako aj ich rodinám, ktoré trpeli spolu s nimi.

„Osobitne si spomenieme na zosnulého predsedu Oblastnej organizácie KPVS Veľký Krtíš Zoltána Kladivíka, ktorý vybavil povolenia na osadenie pamätnej tabule. Jej odhalenia sa už ale nedožil, pretože zomrel 12. novembra 2017,“ priblížil Sandtner. Ako dodal, v obci Vinica v okrese Veľký Krtíš žil do svojej smrti v roku 2015 aj v tom čase najstarší žijúci politický väzeň – kňaz František Dombi, ktorý zomrel ako 100-ročný.

Program odhalenia tabule sa začne o 10:30 omšou za obete komunistického režimu vo Farskom kostole Narodenia Panny Márie, ktorú bude celebrovať Michal Válka, kaplán v Krupine. Pokračovať bude o 11:30 samotným odhalením a požehnaním pamätnej tabule na pamätníku pred budovou pošty na Námestí Škultétyho 1.

Odhalenie sa uskutoční za účasti predstaviteľov KPVS, Ústavu pamäti národa, Mesta Veľký Krtíš, Rímskokatolíckej cirkvi a Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku.

Zdroj: Peter Sandtner, KPVS,   Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár