TIP NA VÝLET: Drienčanský kras je v zime úchvatný

Drienčany – Prírodné krásy aj historické pamiatky Mikroregiónu Teplý Vrch môžete spoznať, ak sa vydáte na Náučný chodník Drienčanský kras, ktorý prechádza takmer okolo všetkých hlavných zaujímavostí tohto malebného kraja. Jeho celková dĺžka je približne 7,5 kilometra, ide však prakticky o nenáročnú prechádzku s celkovým prevýšením len 55 metrov. Zvládnu ju tak i príležitostní turisti či deti. Netreba však zabudnúť na pevnú obuv, ktorá je hlavne v zime nevyhnutnosťou.

Pokiaľ sa vám však zdá spomínaných 7,5 kilometra priveľa, môžete absolvovať len skrátený okruh so začiatkom aj koncom v Drienčanoch. Ten meria necelé tri kilometre, pričom stále uvidíte 12 z celkovo 15 zastávok chodníka a neujde vám nič dôležité.

My sme Drienčanský kras navštívili koncom minulej zimy a hneď na začiatku náučného chodníka v Teplom Vrchu nás nemilo prekvapila zamknutá brána, ktorá bránila vstupu na jeho začiatok. Ako nám však vysvetlila starostka Jana Janšová, zariadenie v tom čase nemalo nájomcu a tak ho proti vandalizmu zabezpečili i týmto spôsobom. „Samozrejme, nie je problém záujemcom umožniť vstup na náučný chodník po telefonickom kontakte na obec,“ dodala.

Našťastie, zamknutá brána sa aj tak dala obísť, keď sme sa od nej popri plote vybrali smerom doprava. Potom nás už nečakali žiadne veľké prekážky a tak sme mohli celú chodník bez problémov prejsť. Jeho najzaujímavejšie krásy vám priblíži fotogaléria. Dúfame, že bude pre vás pozvánkou na jeho prejdenie:-)

Drienčanský kras má rozlohu len okolo 16 kilometrov štvorcových, je však bohatý na krasové útvary ako závrty, škrapy, jamy či jaskyne. Tých je v krase doteraz objavených okolo 40. Nachádza sa tu aj najdlhšia jaskyňa v Rimavskosobotskom okrese, 1570-metrov dlhé Podbanište pri dedine Slizké. Zaujímavosti Drienčanského krasu približuje náučný chodník, ktorý bol vytvorený v roku 1989 a rozšírený v roku 2002.

Zdroj: driencany.sk, informačné tabule náučného chodník Drienčanský kras

Pridaj komentár