REVÚCA: Vláda dá okresu ďalší milión eur, príde aj do iných chudobných regiónov

REVÚCA – Okres Revúca získa okrem regionálneho príspevku 3,8 milióna eur, ktoré mu vláda odklepla vlani v septembri z akčného plánu, ešte ďalší milión eur. Schválila ho na dnešnom (6. 12.) výjazdovom rokovaní v Revúcej a určený je predovšetkým na rekonštrukčné projekty a projekty malého charakteru.

„Sú to rekonštrukcie kultúrnych domov, rekonštrukcie obecných komunikácií. Chceme pomôcť s cyklochodníkmi, cyklotrasami. Sú tu niektoré veci, ktoré sa týkajú postavenia cirkví, pomoc pri rekonštrukciách chrámov. Potom je to rekonštrukcia rôznych infraštruktúr, osvetlenia,“ vysvetlil možnosti použitia nového regionálne príspevku premiér Robert Fico. V Jelšave by z príspevku mal byť zrekonštruovať bývalý bazén na ihrisko. Nezabudli ani na Tornaľu, tá má dostať 85.000 eur na zvýšenie energetickej účinnosti kultúrneho domu.

Príspevok je podľa Fica vo všeobecnosti určený na projekty, ktoré priamo nesúvisia s tvorbou nových pracovných miest. Na tie budú smerovať financie z pôvodného regionálneho príspevku 3,8 milióna eur. Cieľom vlády je tiež zmiernenie byrokracie a administratívy v súvislosti s čerpaním týchto prostriedkov.

Z milióna eur, ktoré dnes vláda schválila, pôjdu peniaze aj na rekonštrukciu vybraných úsekov cesty II/532 Tornaľa – Muráň. Spolu s ďalšou komunikáciou I/531 Tisovec – Červená Skala ich vláda chce preklasifikovať na cesty prvej triedy. Malo sa tak stať už koncom minulého, resp. v tomto roku, zatiaľ však k tomu nedošlo, napríklad pre nutnosť vysporiadania vlastníctva pozemkov pod týmito cestami.

Z ďalších regionálnych tém sa vláda zaoberala i rozšírením využitia magnezitu, ktorý sa ťaží pri Jelšave, zriadením nových odborov na Okresnom úrade Revúca, či budovou Okresného súdu Revúca. Tú má štát od mesta buď odkúpiť, alebo mu preplácať náklady.

Vláda plánuje zorganizovať podobné výjazdové zasadnutia vo všetkých okresoch, ktoré spadajú pod zákon o najmenej rozvinutých regiónoch. V každom okrese urobí navyše inventúru o dosiahnutých výsledkoch. „Nechcem sa vzdať tejto metódy práce a preto v roku 2018 nás budete vidieť vo všetkých zostávajúcich 14 okresoch,“ zakončil Fico.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár