R. SOBOTA: Kotleba odovzdal Lunterovi funkciu pred preplnenou sálou župného domu, na zasadnutie nechceli pustiť regionálnu televíziu

RIMAVSKÁ SOBOTA – Pred preplnenou zasadacou sálou bývalého župného domu na Námestí Mihálya Tompu v Rimavskej Sobote dnes (4. 12.) na ustanovujúcom zasadnutí krajského zastupiteľstva odovzdal funkciu doterajší predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba svojmu nástupcovi, Jánovi Lunterovi. Ten aj spolu so 49 novozvolenými krajskými poslancami zložili príslušné sľuby.

Zasadnutie ešte pred jeho začiatkom poznačil incident, keď dvaja ramenatí muži v civilnom oblečení, podľa dostupných informácií vraj zamestnanci Úradu BBSK, odmietli do sály vpustiť pracovníkov regionálnej televízie TV Rimava. To bolo jednoznačné porušenie platných zákonov, keďže rokovania zastupiteľstiev sú verejne prístupné.

Proti zamedzeniu vstupu televízie najintenzívnejšie protestoval poslanec Národnej rady SR Zsolt Simon, ktorý sa na zasadnutie prišiel pozrieť ako občan. Čudní „ochrankári“ však neuposlúchli okrem neho ani Jána Luntera, ktorý ich taktiež vyzval, aby novinárom umožnili vstup. Urobili tak nakoniec až na príkaz samotného Mariana Kotlebu.

Silní muži, ktorí bránili vo vstupe na rokovanie regionálnym novinárom

Kraju vraj klesli dlhy, nový predseda začne auditmi a rozhovormi

Rokovanie už potom prebehalo v pokojnom duchu. Ako prvý vystúpil s príhovorom končiaci predseda kraja M. Kotleba, ktorý vo svojej reči zdôrazňoval hlavne skutočnosti, že za jeho vedenia si kraj nevzal žiadny úver a novému vedeniu ho odovzdáva bez akýchkoľvek nezaplatených dlhodobých faktúr.

Pripomenul tiež, že pri jeho nástupe do funkcie prevzal BBSK s dlhom vo výške 71 miliónov eur. „My dnes novému vedeniu odovzdávame s hrdosťou a pocitom z dobre vykonanej práce tento kraj s dlhom v rekordne nízkej výške 32 miliónov eur,“ konštatoval Kotleba s tým, že v takejto špičkovej kondícii ešte BBSK nikdy nebol odovzdávaný novému vedeniu.

Nový predseda J. Lunter spomenul vo svojej reči hlavne priority, na ktoré sa chce zamerať – teda školstvo s duálnym vzdelávaním, integrovanú dopravu a sociálnu ekonomiku. Chce čerpať aj eurofondy, ak to bude možné a umožní mu to platná legislatíva. Ako prvé kroky však plánuje audity na Úrade BBSK a rozhovory so zamestnancami.

Rozvíjať mieni i zanedbané a zaostávajúce južné okresy BBSK. „Za veľmi dôležité považujem, aby sme v našom kraji, hlavne v južných oblastiach, kde máme dlhodobo nezamestnaných, vytvorili sociálnu ekonomiku a podporili ju konzultačnými tímami tak, aby starostovia a podnikatelia vedeli využiť akčné plány bez rizík, ktoré ich často čakajú z nejasnej legislatívy,“ konkretizoval Lunter. Doplnil, že chce lobovať aj za výstavbu rýchlostnej cesty R2.

Na dnešnom zasadnutí sa poslanci ešte nezaoberali žiadnymi konkrétnymi záležitosťami kraja. Príležitosť na to budú mať však už počas najbližšieho zasadnutia, ktoré chce J. Lunter podľa vlastných slov zvolať ešte v decembri tohto roku.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár