R. SOBOTA: Kandidatúru na primátora zatiaľ ohlásili Matyinko a Ceglédy, v hre sú aj ďalšie mená

RIMAVSKÁ SOBOTA – Juraj Matyinko zo skupiny Maduar a podnikateľ Radovan Ceglédy sú prvými kandidátmi, ktorí oficiálne potvrdili, že v roku 2018 sa budú uchádzať o post primátora Rimavskej Soboty. Okrem nich sa však hovorí aj o ďalších menách, ktoré by mohli zamiešať poradím. Hoci do komunálnych volieb zostáva ešte takmer rok, rozhodli sme sa v tomto článku zhrnúť osobnosti, ktoré by mohli o funkciu primátora zabojovať.

Juraj Matyinko

Člen populárnej skupiny Maduar, ktorá bodovala hlavne v 90. rokoch minulého storočia, bol prvým kandidátom na primátora R. Soboty. Ešte koncom mája 2016 oficiálne oznámil, že sa pokúsi stať prvým mužom R. Soboty. Súčasne predstavil koncept, ktorý podľa neho rieši rozvoj mesta a v horizonte troch až piatich rokov ho dokáže zmeniť na úspešnú a prosperujúcu destináciu s maximálnym využitím vlastných zdrojov a kapacít. Zároveň má rozvíjat a podporovať športové aktivity – prioritne u detí a mládeže.

Pôvodne som celý koncept aj s rozpočtom a rozpisom jednotlivých realizačných fáz poskytol k dispozícii vedeniu mesta s ponukou, že v prípade záujmu viem byť nápomocný ako konzultant. Resp. ak by nenašli nikoho vhodného, tak aj ako výkonný projektový manažér. Bohužiaľ, akákoľvek ďalšia diskusia bola zablokovaná zo strany súčasného primátora, čo ma nakoniec priviedlo k rozhodnutiu kandidovať na post primátora, aby som mohol plne pracovať na tejto agende a napomôcť tak rozvoju mesta, ktoré svojho času patrilo medzi najrozvinutejšie v Československu,“ uviedol vtedy Matyinko v tlačovej správe.

Svoj úmysel kandidovať potvrdil nedávno aj priamo pre náš portál. „Platí to a stále o tom intenzívne uvažujem,“ povedal.

Radovan Ceglédy

Druhou osobnosťou, ktorá svoj záujem kandidovať potvrdila ako prvému Denníku N v decembri tohto roka, je miestny podnikateľ a občiansky aktivista Radovan Ceglédy. Dve desaťročia vedie známu internetovú spoločnosť RS NET. Angažuje sa i v občianskom združení Naša Sobota, ktoré organizuje rôzne kultúrno-spoločenské akcie, besedy a zasadzuje sa aj za výstavbu rýchlostnej cesty R2 v našich regiónoch.

Myslím si, že mesto sa potrebuje pohnúť o krôčik ďalej. Aktuálne vedenie spravilo čo vedelo, máme mesto zrekonštruované, máme porobené cesty, kúpaliská, parky, križovatky, ale stále sú tu veci, ktoré je potrebné sanovať. Potrebujeme v meste udržať mladých ľudí, zvýšiť konkurenciu pracovných miest tak, aby sa zdvihli platy. Potrebujeme toto mesto dostať na mapu moderného sveta a myslím, že tu je priestor pre mňa,“ uviedol Ceglédy.

Ako primátor chce reflektovať požiadavky a priority ľudí. „Z pohľadu prieskumov, ktoré máme a ľudí, ktorých počúvame, je prioritou zamestnanosť, výška miezd a udržanie mladých v meste. Tomuto treba podriadiť najbližšie roky či desiatky rokov,“ dodal.

Jozef Šimko

Jedným z horúcich kandidátov je určite aj súčasný primátor mesta Jozef Šimko (nezávislý), ktorý stojí na čele Rimavskej Soboty od roku 2010. Počas obdobia svojho „primátorovania“ sa sústredil okrem iného na rozvoj rekreačnej oblasti Kurinec či asfaltovanie ulíc, ktoré prebieha už niekoľko rokov. Za úspechy podľa vlastných vyjadrení považuje i obnovu Námestia Š. M. Daxnera a M. Tompu, Mestskej záhrady, ako aj zabezpečenie zberu a odvozu tuhého komunálneho odpadu prostredníctvom mestskej organizácie Technické služby mesta. Vďaka tomu samospráva podľa jeho slov dosiahla výrazné úspory.

J. Šimko sa zatiaľ oficiálne nevyjadril, či bude v budúcom roku opätovne kandidovať za primátora. S touto otázkou sme ho oslovili aj my, avšak na našu správu do jeho pracovnej e-mailovej schránky nám neodpovedal. Čo-to však môže napovedať jeho zisk hlasov v nedávnych voľbách do vyšších územných celkov (VÚC). Zatiaľ čo v roku 2013 sa do krajského zastupiteľstva dostal s 2927 hlasmi ako v poradí posledný, šiesty poslanec, v aktuálnych voľbách v roku 2017 svoj zisk takmer zdvojnásobil. S 5887 hlasmi tak skončil v okrese ako druhý. Považujeme teda za prakticky isté, že v budúcom roku sa pokúsi aj po tretíkrát zasadnúť do primátorského kresla.

Peter Juhász

Vo výbere potvrdených a potenciálnych kandidátov na primátora R. Soboty nemožno zabudnúť na početnú komunitu občanov maďarskej národnosti, ktorí tradične patria medzi aktívnych a verných voličov. V okrese je pritom oveľa silnejšia Strana maďarskej komunity (SMK) než Most-Híd, o čom svedčia i štyri mandáty v krajskom zastupiteľstve, ktoré SMK získala v ostatných voľbách do VÚC.

Je preto pravdepodobné, že i v komunálnych voľbách strana postaví vlastného kandidáta. V tejto súvislosti sa v súčasnosti spomína hlavne Peter Juhász, primár chirurgického oddelenia Nemocnice Svet zdravia Rimavská Sobota. O jeho potenciáli svedčí i skutočnosť, že vo voľbách do VÚC v roku 2013 i 2017 získal najviac hlasov v rámci Rimavskosobotského okresu. V r. 2013 to bolo 4792 a v tomto roku 5967 hlasov. Nevieme však s určitosťou potvrdiť, či sa však bude naozaj uchádzať o post primátora, keďže na našu správu, odoslanú na jeho pracovný e-mail, neodpovedal.

Anna Zsóriová

V tomto prípade sa už dostávame naozaj len k špekuláciám a neoficiálnym informáciám. Už pred časom sa totiž hovorilo, že v prípade, ak sa súčasný primátor J. Šimko rozhodne nekandidovať, podporí kandidatúru svojej dcéry Anny Zsóriovej. Tá je v súčasnosti poslankyňou mestského zastupiteľstva.

Aj tejto potenciálnej kandidátky sme sa chceli priamo opýtať na jej zámery, avšak nevedeli sme sa s ňou spojiť cez e-mail ani telefónne číslo, ktoré má ako poslankyňa uvedené na stránke mesta. Ako sme však spomínali vyššie, je veľmi pravdepodobné, že kandidovať bude jej otec. V tom prípade je prakticky vylúčené, že by sa o post primátorky uchádzala ona.

Ak máte ďalší tip na osobnosť, ktorá by mohla kandidovať za primátora R. Soboty, budeme radi, ak sa vyjadríte v komentároch.

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár